нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Плановете на европейските страни за ваксиниране

Снимка: Shutterstock

Ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз може да започне преди края на 2020 г., а първите граждани на ЕС могат да бъдат ваксинирани през декември. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обаче предупреди, че макар да е разбираемо хората да искат облекчаване на мерките за ограничаване, мерките, отпуснати в неподходяща степен, могат да имат обратен ефект и да увеличат риска от третата вълна на пандемията.  

"Знам, че собствениците на магазини, бармани и сервитьори в ресторантите искат прекратяване на ограниченията. Но трябва да се поучим от лятото и да не повтаряме същите грешки. Твърде бързо и прекалено голямо разхлабване на мерките рискува трета коронавирусна вълна след Коледа", каза Фон дер Лайен пред европейските депутати.

Преди края на месец ноември държавите членки на Европейския съюз трябваше да изпратят своите национални планове за ваксинация до Европейската комисия. Според препоръките на ЕК, разпространението на ваксини ще се извършва постепенно. Първи ще се ваксинират работниците в здравните центрове, после хората над 60 години, следвани от тези, които поради здравословното си състояние са изложени на особен риск. Едва след това идва редът на работещите и хората, които поради личните си обстоятелства не могат да предприемат мерки за социално дистанциране. А когато се стигне до всеобщо разпределение на ваксината сред населението, от ЕК препоръчват да се започне с групите в социално и икономически неравностойно положение. 

Засега Еврокомисията има шест подписани договора с фармацевтични компании, работещи по бъдещи ваксини срещу COVID-19. Повечето от тях вече са в напреднал стадий на изследване, а някои от тях наскоро обявиха висок процент на ефикасност. Но докато ваксината не бъде масово разпространена, от ЕС са на мнение, че трябва да продължат да се прилагат някои мерки като спазването на физическа дистанция, стриктна дезинфекция на обществени места и сгради, както и адаптация на работната среда.  

Какви се плановете на отделните страни за масово ваксиниране на населението? За кога се предвижда то? Кои ще бъдат приоритетните групи при такова ваксиниране? Това са въпросите, които започват все повече да вълнуват хората и на които екипът на Мениджър Нюз опита да намери отговор. 

Австрия

Имунизацията в Австрия ще бъде безплатна и доброволна. Тя ще се проведе на три етапа с 16,5 милиона дози ваксини, като за целта държавата заделя 200 милиона евро. Това предвижда планът на австрийските здравни власти, който трябва да бъде одобрен от правителството. Първият етап от кампанията ще стартира в началото на януари 2021 г., когато се очаква в ЕС да са налични първите дози одобрени ваксини. Първи ще се ваксинират най-уязвимите групи – възрастните над 65 години, служителите в социалните домове и медицинските екипи. Втората фаза ще бъде през февруари и март и ще обхване полицаите, юристите, учителите, както и служителите в сферите на услугите като обществения транспорт и хранителните магазини. Едва след това ваксинацията ще обхване и останалата част от населението. Целта е до лятото да бъдат имунизирани поне половината от жителите на алпийската република. 

Белгия 

Белгийското правителство съобщи, че планира да направи бъдещите ваксини срещу коронавируса безплатни за населението. Приоритетните групи ще бъдат определени въз основа на научни съвети и обществен дебат, но целта е да се ваксинират най-малко 8 милиона белгийци. Белгия участва в европейската процедура за предварително закупуване, в която Европейската комисия преговаря с компании от името на държавите-членки. Покупката обаче ще се осъществи само ако ваксините, които се тестват в момента, са доказани като ефективни и безопасни и са одобрени за продажба в ЕС.

Специална работна група ще отговаря за определянето, възлагането и подпомагането на всички действия, необходими за постигане на стратегията за ваксиниране. Нейната мисия е само координационна. Тя ще е съставена от учени, представители на властите на федерално ниво, кризисни мениджъри и когато е необходимо, представители на професионални организации и технически работни групи. А специално звено за обществен дебат и комуникация ще отговаря за координирането на научната и публичната комуникация. 

България

7 ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на спасителните серуми са в напреднала фаза на разработка към момента, според публично огласени данни от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Европейската комисия вече сключи шест споразумения с фармацевтични компании за закупуване на стотици милиони дози ваксини, ако те докажат своята ефикасност и безопасност и бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA): с AstraZeneca, Sanofi/GSK, Johnson & Johnson и Pfizer/BioNTech, CureVac и Moderna. Всяка страна от ЕС има квота за определени количества дози от тях, като за България определената квота и е на стойност близо 380 милиона лева. Страната ни участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19 и ще разполага с изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини. 

Премиерът Бойко Борисов вече потвърди, че всеки българин който пожелае, ще има възможност да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19. Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й.

Великобритания

Въпреки че Обединеното кралство е една от страните, които ръководят разработването на ваксина срещу Covid-19, благодарение на постиженията, постигнати от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, правителството на премиера Борис Джонсън вече попита за 300 милиона дози възможни ваксини от шест различни компании, с цел да се осигури имунизация поне на най-уязвимите групи от нейното население.

По отношение на тази на Pfizer, страната вече е закупила 40 милиона дози, достатъчни да ваксинират 20 милиона души, като се има предвид, че тя се прилага в две инжекции, като се очаква една четвърт от тях да бъдат готови за употреба преди края на годината. Първо, обаче, трябва да бъдат одобрени от регулаторния орган MHRA, който вече е започнал цялостен преглед на наличните данни. Освен това се очаква страната да получи и 100 млн. ваксини от AstraZeneca.

Планът на правителството за ваксинация: Първите, които ще го получат, ако бъде окончателно одобрен, ще бъдат жителите и персоналът на домовете за стари хора. После са хората на над 80-годишна възраст и служителите на националната здравна система, следвани от хората на възраст над 75 години, тези над 70 години, над 65 години и едва после ще дойде редът на възрастните под 65 години с висок риск, като например пациентите с рак. Те ще бъдат последвани от възрастни под 65 години с умерен риск, сред които са диабетици и астматици, следвани от хората над 60 години, над 55 години и над 50 години. За останалата част от населението, което не принадлежи към тези групи, критериите за приоритет ще бъдат определени по-късно. 

Гърция

Южната ни съседка Гърция подготвя план за ваксинация, като се очаква ваксината срещу COVID-19 да пристигне в страната до 60 дни. Оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души още през януари. Ваксините ще бъдат доставени от Атина до болници в цялата страна и ще се съхраняват в специални камери за дълбоко замразяване при -70 градуса. Здравният персонал и уязвимото население ще бъдат ваксинирани първо, като в това число влизат хората на възраст над 65 години, реципиенти на трансплантация и тежко болни пациенти (рак, левкемии, сериозни дихателни, бъбречни, диабетни, неврологични или сърдечни проблеми, СПИН и др.). Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните лидери също ще бъдат сред първите, които ще се ваксинират. Очаква се ваксините да бъдат безплатни. 

Гърция участва във всички споразумения на Европейския съюз за доставка на ваксини от компаниите, които ги разработват и произвеждат и ще получи над 25 милиона дози чрез договори за предварителна покупка. По думите на професорът по епидемиология в Атинския университет д-р Атина Лину, над седем милиона жители трябва да бъдат ваксинирани, за да се счита страната защитена.  

Германия

Германският здравен министър заяви, че страната му може да започне ваксиниране срещу COVID-19 в началото на декември. Първите центрове за ваксинация ще бъдат управлявани от федералните провинции с подкрепата на местни лекари и болнични лекари, а германската армия ще отговаря за трансферите на дозите до местата за съхранение в страната. Тези пункове ще бъдат оборудвани със специални фризери за удължаване срока на годност на ваксината до шест месеца и с мобилно оборудване за ваксиниране на възрастните хора в домовете и жилищата. 

В Берлин ще има шест центъра за ваксинация с по 15 поста, в които ще се ваксинират по 20 000 души на ден. Саксония създава по един център за ваксинация на област или градска област. В Саксония-Анхалт ще има 14 центъра, а в Тюрингия 29. В Бранденбург ще бъде изграден тестов център с интегрирани ваксинационни пунктове. А Бавария временно ще съхранява доставките на девет тайни места, оборудвани с фризери. 

Ваксината ще бъде безплатна, а ваксинирането ще е доброволно. Работи се по въпроса за закупуването на оборудване, тъй като за всяка ваксина ще са необходими спринцовка и две игли.

Приоритет при ваксинирането ще имат хората над 60-годишна възраст и хронично болни или особено уязвими към Covid-19, в допълнение към здравния персонал, както и работници от съществено значение за функционирането на държавата ще продължат, сред които учители, полицаи и пожарникари. Едва след това ще могат да се ваксинират останалите хора. Ще бъде създаден и център за данни, който ще съхранява информация за всеки ваксиниран човек, като информацията ще включва име, възраст, адрес за контакт, дата на ваксинация, етикет и номер на партидата на ваксината. Отговорността за тази банка данни е депозирана от Института Робърт Кох, центъра за данни за пандемията. 

Испания 

Планът за ваксинация на Испания срещу коронавируса вече има дата. 19 януари ще бъде ключовият ден за една от основните рискови групи: тази на възрастните хора в домовете за стари хора и тази на здравните работници. И двете групи ще получат ваксината срещу COVID-19 в един от 13 000 пункта за ваксинация, които са създадени. Правителството предложи кампания за ваксинация с 18 приоритетни групи въз основа на четири вида опасност: риск от излагане на болестта, смъртност, социално-икономическо въздействие и предаване на коронавирус.

Възрастните хора, които пребивават в резиденции и персоналът, който се грижи за тях, ще бъдат сред първите, имунизирани срещу Covid-19. Те ще бъдат последвани от онези работници, които са на първа линия в борбата срещу пандемията: лекари и медицински сестри. Хората с тежки увреждания, които не са институционализирани и зависими лица, също ще бъдат сред първите, които ще получат ваксината. Общо се изчислява, че в тази първа фаза общо 2,5 милиона души ще получат ваксината между месеците януари и март 2021 г.

Втората група съответства на тези над 70-годишна възраст и пациенти с хронични патологии, които могат да се влошат от коронавируса. Тези групи включват рак, дихателни, бъбречни, сърдечни заболявания или такива, които компрометират тяхната защитна система. На трето място ще бъдат пожарникарите и полицаите. Тази група включва и тези, които не могат да работят на разстояние (таксиметрови шофьори, сервитьори, доставчици и т.н.). В последната фаза ще започне и масовата ваксинация на населението. 

Испания, както и останалите страни от Европейския съюз, има договор с шест фармацевтични компании, които са се съгласили да доставят ваксини веднага след като бъдат готови първите им лекарства. Тези ваксини срещу коронавирус са тези от Moderna, CureVac, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer. Когато пристигнат във ваксинационен център, обаче, хората няма да могат да изберат коя коронавирусна ваксина да получат.

Италия

Правителството на Италия предвижда около 1,7 милиона души да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до края на януари 2021 г. Съгласно националния план за ваксинация срещу COVID-19 приоритет ще бъде даден на здравните работници и възрастните хора. Механизмът за разпространение на ваксините ще бъде централизиран и няма да се прави на регионален принцип. Всички подробности относно доставката на ваксини ще бъдат дадени в началото на декември от министъра на здравеопазването Роберто Сперанца.   

За момента Италия е гарантирала закупуването на две ваксини: ще получи 27 милиона дози от ваксината от Pfizer и е закупила още 70 милиона от тази, която ще се произвежда от AstraZeneca, ваксината, разработена от Института Дженър от Университета "Оксфорд" със сътрудничеството на италианската компания Irbm. Материалът ще се съхранява в тайни и бронирани складове. В случая с ваксината Oxford-Irbm-AstraZeneca проблемът с разпространението е по-малък, защото няма нужда от много ниски температури (ще е достатъчно да се съхранява между -4 и -8 градуса по Целзий). 

Франция 

Върховният орган на общественото здраве във Франция HAS ще анализира ваксината на Pfizer и ще представи заключенията си пред здравното министерство преди края на годината. Въз основа на този анализ правителството ще обсъди окончателната стратегия, която да бъде приета. Докато събитията се развият, от HAS обявиха следното: "Във всички сценарии, които са в процес на проучване, здравните специалисти, лекарите, медицинските сестри, болничният персонал на първа линия, първи ще бъдат ваксинирани. Едва след това ще се имунизират хората в риск (над 65-годишна възраст), а тези над 75 години ще получат специално внимание. Засега ваксинацията във Франция няма да бъде задължителна за обществото, а само доброволна. 

Източници: БТА, БНТ, bTV, Дарик, Стандарт, Ройтерс, abc.es

По темата работи Нели Тодорова

още по темата
още от COVID-19