нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Аргирова: След имунизация с ваксината на Pfizer не предаваме заразата

Кадър от bTV

Преди няколко дни бе публикувано голямо проучване в световно известното научно списание „Nature“ показва, че след година две при добро ваксинално покритите в глобален мащаб, коронавирусът най-вероятно ще остане ендемичен. Това заяви пред bTV проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

„Ще има страни, територии или области, които ще могат да се отърват от коронавируса при един добър брой и процент хора, които са използвали ваксина, но ще има и т. нар джобове, в които хората няма да бъдат имунизирани достатъчно и може да продължат тези отваряния, затваряния и гранични мерки. С това призовавам ваксинацията, която е започнала, да придобие действително масов характер и със сигурност ще имаме резултат от това”, каза проф. Аргирова.

Тя заяви, че всички ваксини, с които България разполага в момента, са много добри и с доказани резултати.

По думите й е много важна ролята на лекарите по места, които трябва да обясняват на хората ползите от имунизацията.

„Този вирус се разпространява със страхотна бързина и колкото повече се разпространява, толкова повече мутира. За да спрем това разпространение, пътят е един – ваксините. Няма друг път.“, добави проф. Аргирова.

Тя каза, че в момента се водят изследвания дали ваксините спират предаването на заразата, като до момента е установено, че ваксината на Pfizer и BioNTech предотвратява разпространението.

„За AstraZeneca пък се установи, че дори при заразяване, 70-75% от хората, които не са развили симптоми, така и не ги развиват. Това са многостранни ползи от ваксините”, каза вирусологът.

Тя е категорична, че ваксините са ефективни и при новите варианти на вируса.

„В момента имаме един щам - SARS-CoV-2. Вътре в него имаме мутации (замествания) и варианти, като в един вариант има няколко мутации. В английския вариант например имаме 22 мутации. Имаме ситуацията, при която всички тези мутации и замествания стават в границите на 1 щам, като предизвиканите от ваксините антитела срещу този щам действат с различна сила – за някои 100%, за някои 80%, за други 70%, но действат. Лошо ще стане, ако се увеличи броя на мутациите и вариантите и се стигне до втори щам на SARS-CoV-2. Това е като да има HIV 1 и HIV 2. За сега имаме само един щам и се надявам, че няма да стигнем до втори“, обясни проф. Аргирова.

още от COVID-19