нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румъния отново въвежда вечерен час и други ограничителни мерки

Getty Images

Румъния затяга от понеделник противоепидемичните мерки, като отново влиза в сила вечерен час, предаде Ройтерс. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците ще излязат в двуседмична ваканция.

Носенето на предпазна маска на обществено пространство отново става задължително от понеделник, а сватбите и други частни празненства ще бъдат забранени.

Причината е увеличението на новите случаи на COVID-19 и на смъртните случаи от заболяването.

Новите противоепидемични мерки ще бъдат в сила за срок от 30 дни и включват ограничение на придвижването след 22,00 ч. и затваряне на магазини и ресторанти в 21,00 ч.

Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до магазини и аптеки не е ограничен. Църковните служби също ще могат да се посещават без здравен пропуск.

Този месец Румъния регистрира рекорден брой нови и смъртни случаи от COVID-19, а здравната система достигна точка на пречупване. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация след България.

"Положението е катастрофално", заяви вчера заместник вътрешният министър Раед Арафат. "Други страни преминаха през това, когато нямаше на разположение оръжие, а именно ваксина", отбеляза той.

"Озовахме се в тази ситуация, при положение че има ваксина, защото мнозинството от нас не желае да се ваксинира. Тази ситуация можеше да бъде избегната", посочи Раед Арафат. Напълно ваксинирани в Румъния са 30% от населението.

Правителството призова работодателите да изпратят половината от служителите си на работа от вкъщи.

Тази седмица имунизационната кампания набра скорост, след като хората очевидно реагираха на драматичната картина на препълнени болници и умиращи хора. В петък над 86 000 души получиха първа доза от ваксината, което е рекорден брой за едно денонощие в Румъния, посочва агенцията.

още от COVID-19