нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на Moderna: Коронавирусът ще остане с нас завинаги

Снимка: Guliver / Getty images

Главният изпълнителен директор на производителя на ваксини срещу новия коронавирус Moderna предупреди, че заразата, която парализира световната икономика и напълни болниците, ще остане с нас „завинаги“, предаде Си Ен Би Си.

Още от началото на пандемията редица експерти по инфекциозни болести алармират, че има голяма вероятност COVID-19 да се превърне в ендмечина болест, която да е неразделна част от нашия живот, макар и в по-ниски нива от сегашните.

Шефът на Moderna Стефан Бансел изглежда споделя това мнение.  „Смятаме, че ще трябва да живеем с този вирус завинаги“, коментира той по време на здравна конференция, организирана от JPMorgan.

Здравните служители ще трябва непрекъснато да следят за появата на нови разновидности на вируса, за да могат учените да произвеждат ваксини за борба с тях, каза той.

Изследователи от Охайо съобщиха в вчера, че са открили два нови варианта на COVID-19, които вероятно са се развили в САЩ. Единият от тях е подобен на открития във Великобритания щам, а другият има неизвестни досега мутации.

Фармацевтичния гигант Pfizer съобщи, че неговата ваксина, която е разработената съвместно с германската компания BioNTech, е ефективна срещу английския щам, както и срещу този, открит в Южна Африка.

Ваксината на Moderna бе одобрена за прилагане на лица над 18 години от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) на 19 декември. Необходими са допълнителни изследвания, за да се реши дали тя е подходяща за деца, тъй като тяхната имунна система реагира на ваксините по-различен начин.

още от COVID-19