нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция дарява 1 милион дози от ваксината на AstraZeneca

Снимка: Getty Images

Шведското правителство дарява 1 милион дози от ваксината на AstraZeneca на по-бедни държави чрез програмата КОВАКС. Това съобщи министърът за международното сътрудничество за развитие във външното ведомство Пер Улсон Фрид, цитиран от ДПА и БТА. 

"Швеция вече няма нужда от ваксината на британско-шведската фармацевтична компания. Тъй като с препарата на AstraZeneca се свързват много редки случаи на поява на тромби, Швеция го използва само за хора на възраст над 65 години. Страната обаче все още очаква голяма доставка от ваксината, която няма да бъде използвана. Затова е важно тези дози да не стоят в запас в момент, когато целият свят се нуждае от ваксини", каза министър Фрид. 

Подкрепената от Световната здравна организация програма КОВАКС е глобална инициатива, насочена към осигуряване на справедлив достъп до COVID-ваксини, на които много по-бедни държави разчитат.

Дания, която спря напълно използването на AstraZeneca, още не е решила какво да прави с излишните количества. Датският здравен министър се опитва да замени дози от препарата на AstraZeneca с ваксини от друг производител. През април на съседната германска провинция Шлезвиг-Холщайн бяха "заети" 55 000 дози. 

още от COVID-19