нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЗО не бърза с аплодисментите за руската ваксина

Тедрос Гебрейесус, генералният директор на Световната здравна организация. /Getty Images

Световната здравна организация реагира предпазливо на новината от президента Владимир Путин, че Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу Ковид-19, припомняйки, че одобрението на ваксините минава през "строги" процедури, предаде Франс прес.

Поддържаме близък контакт с руснаците и обсъжданията продължават. Предварителната оценка на всяка ваксина преминава през строги процедури, отбеляза Тарик Ясаревич, говорител на СЗО по време на видео пресконференция, предава БТА.

Предварителната оценка включва преглед и преценяване на всички данни за сигурността и ефикасността, събрани по време на клинични изпитания, каза Ясаревич и уточни, че процедурата е еднаква за всяка кандидат ваксина.

В допълнение на легализирането, представено от всяка национална агенция, СЗО е въвела процес на предварителна оценка за ваксини и за лекарства. Производителите изискват предварителна оценка от СЗО, тъй като тя е един вид гаранция за качество, подчерта Ясаревич.

До момента Русия не е публикувала подробно проучване на резултатите от тестовете си, въз основа на които да се прецени ефикасността на продуктите, които казва, че е разработила.

Миналата седмица СЗО се отнесе скептично към заявлението на Русия, че ваксината й е почти готова, припомняйки, че всеки фармацевтичен продукт трябва да премине различни изпитания и тестове, преди да бъде одобрен за внедряване и посочи, че не е видяла никаква официална информация.

Съществува „огромна глобална пропаст“ между необходимите средства за борбата с новия коронавирус и отпуснатите такива, заяви междувременно Тедрос Гебрейесус, генералният директор на Световната здравна организация, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Според изчисленията, които той представи на брифинг в Женева, в момента СЗО е на етап едва 10% от набирането на необходимите пари за справяне с COVID-19. Гебрейесус подчерта, че следващите 3 месеца са решаващи за увеличаване на въздействието на акселератора „Достъп до инструменти за COVID-19“ (ACT), който обединява правителства, учени, представители на бизнеса, филантропи и здравни организации в осигуряването на подкрепа при разработката на тестове, лечения и ваксини за овладяване на пандемията.

„Само за ваксините ще са нужни около 100 млрд. долара“, отбеляза директорът на здравната агенция към ООН. „Но това е малко в сравнение с 10-те трлн. долара, които вече бяха инвестирани в държавите от Г-20 под формата на фискални стимули, за да се справят с последствията от пандемията до момента“, добави още той.

От декември 2019 г., когато официално бе регистриран първият случай на заразен от новия коронавирус в Китай, болестта се е разпространила в 210 държави и територии, а броят на заразените надмина 20 милиона в световен мащаб. Починалите са близо 730 хиляди.

Ръководителят на програмата за извънредни ситуации към СЗО изрази притесненията си от негативните резултати. „Този вирус е брутален в своята елементарност, брутален в своята жестокост, но няма мозък. Ние сме тези с мозъка... можем да надхитрим нещо, което няма мозък, но не се справяме много добре в момента“, смята той.

още по темата
още от COVID-19