Затвори

В Белгия роботи мерят температура и проверяват дали хората носят маски

Кадър от AFP / Youtube

Роботи, които говорят повече от 53 езика, проверяват температурата на хората и определят дали те носят маските си правилно, заработиха на първа линия в в Университетската болница в Антверпен, пише Ройтерс.

Фабрис Гофен, изпълнителен директор на базираната в Белгия "Зоработс“, заяви, че неговите роботи вече са в болници, домове за социални грижи и хотели от 2013 г., но сега са си намерили нова нова роля. Роботите му няма да могат да тестват за COVID-19, но биха могли да регистрират признаци на заболяването.

„Голямото предимство на този робот спрямо фиксирания терминал е, че той може да се движи, да се доближава до хората, да говори с тях на родния им език. Той говори повече от 53 езика“, каза Гофен пред Ройтерс.

Микаел Ванмекелен, управител на операционните зали в болницата, обясни, че хората, които показват симптоми на треска, могат да бъдат насочени от робота до специално отделена зона.

Болницата обикновено приема по 2 000 пациенти на ден,  като от другата седмица тя ще се върне към нормалния си график на работа, след като белгийското правителство разхлаби ограничителните мерки в страната.

Роботите струват 30 хил. евро, като Франция, Нидерландия, САЩ и Руанда вече също са закупили няколко бройки.

 

още от COVID-19