нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всеки трети новозаразен с covid у нас e с "Делта" вариант

Shutterstock

Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на "Делта" варианта, съобщи пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Очевидно е, че спадът на броя на новозаразените спря, посочи той. От два дни в България се наблюдава обрат в тенденцията на непрекъснато намаляване на броя новозаразени. Според данните на единния информационен портал преди два дни - на 19 юли, броят на новите случаи у нас е бил 35. Вчера обаче те се утроиха до 113, а днес вече са 145. 

Според доц. Кунчев обстановката ще се запази относително спокойна до края на юли, след което ще се види ускоряването, което вече е налице  в други държави. "В отделни европейски страни заболяемостта е в изключително широки граници. Разликата в момента между случаите на COVID-19 в България и във  Великобритания е 108 пъти", добави главният санитарен инспектор.

Той отново изрази личното си мнение, че работещите с пациенти или извършващите социални дейности, трябва да се ваксинират, тъй като те могат да бъдат риск за пациентите си. В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве, добави той.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните, добави още той.

още от COVID-19