Затвори

Напред, Капитане!

Преди месец The Guardian посвети голям материал на българския халф Стилиян Петров по повод плейофа за влизане във Висшата лига между бившия му тим „Астън Вила“ и „Дарби Каунти“.

Навършваха се 11 години от невероятния гол на нашето момче срещу същия съперник – с удар от центъра!

Петров беше капитан Вила, когато през март 2012 г. му бе поставена диагнозата остра левкемия.

В следващите години той не просто мина през битката с нея, а създаде The Stiliyan Petrov Foundation, помагаща на хора, които страдат от болестта.

Днес, на 5 юли, Стилиян навърши 40 години.

И, както сподели в интервюто си, се връща на мястото, на което принадлежи – като мениджър. 

Ето кратък откъс от материала на Стюард Джеймс за Стилиян в "Градиън": 

Страстта на Петров към футбола е забележителна. Той навършва 40 години през юли, но все още играе футбол два пъти седмично. Преди няколко години той игра с няколко аматьорски отбора и говори с голямо вълнение за тези мачове, но иска много повече от футбола. „Бих искал да бъда мениджър“, казва той.

Тази идея е в главата на Петров от дълго време. В края на 2015 г. той разговаря със съпругата си Паулина и изготвя план за действие. В момента завършва треньорски курсове и очаква лиценз от УЕФА, с който ще може да води професионални отбори. Вече е кандидатствал за няколко позиции и добавя още една интересна история за ситуацията, в която се намира:

„Наскоро бях на голямо благотворително събитие и споменах, че се опитвам да се върна във футбола. Някой каза: „Мислите ли, че не биха ви назначили, заради историята ви с рака?“ 

Оказа се, че не бях мислил за това и попитах защо това трябва да е бариера. И ми отговориха: „За да ви предпазят от напрежението и въобще всичко в тази работа?“ 

Това, което аз мисля обаче е, че всички биха били доволни да имат около себе си някой с толкова силна психика.“, казва Стилиян.

 Снимки: Gulliver/Getty Images

още от Добрата новина