2020 г. - рекордна за възобновяемите енергийни източници благодарение на Китай и САЩ

2020 г. - рекордна за възобновяемите енергийни източници благодарение на Китай и САЩ

2020 г. - рекордна за възобновяемите енергийни източници благодарение на Китай и САЩ

Рекорден капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници е бил изграден миналата година, благодарение главно на инвестиции от САЩ и Китай, съобщи Meждyнapoднaтa aгeнция зa възoбнoвяeмa eнepгия (ІRЕNА), цитирана от Блумбърг.

Възобновяемите енергийни източници – главно под формата на вятърна и слънчева енергия, отговарят за 82% от новите инсталации за производство на електричество през 2020 г., отбелязват от базираната в Абу Даби агенция, която съветва редица правителства в областта на енергийната трансформация. През миналата година Китай е добавил капацитет от 136 GW (гигавата), което се равнява на повече от половината мощности производство на енергия от възобновяеми източници и е стойност, близка до общото производство на енергия в страна като Испания. САЩ са инсталирали 29 GW капацитет за възобновяема енергия, което е с 80% повече в сравнение с 2019 г. 

„Тези данни разказват забележителна история“, заяви генералният директор на IRENA Фраческо ла Камера.

„Въпреки трудния период, както прогнозирахме, 2020 г. бележи началото на десетилетието на възобновяемите енергийни източници. Разходите спадат, пазарите за чисти технологии бележат ръст, а ползите от енергийния преход никога не са били по-ясни“, каза още той.

Възобновяемите енергийни източници все още изостават от „по-мръсни“ форми на производство на електроенергия, като делът им от общия капацитет нараства с два процентни пункта в сравнение с 2019 г. до 36,6%, се казва още в доклада на IRENA.

От агенцията отбелязват, че все още има много работа за вършене и че декарбонизацията, необходима за ограничаването на  най-лошите ефекти от климатичните промени изисква десеткратно увеличение на капацитета за производство на енергия от възобновяеми източници до 2050 г., което се равнява на инвестиции от 4,4 трлн. долара на година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ