Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕКОПАК България остава пазарен лидер по разделно събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

110

Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България представи годишния отчет на компанията. Снимките са предоставени от ЕКОПАК България

Най-голямата организация за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки у над "ЕКОПАК България" остава пазарен лидер в този сектор за поредна година с близо 42% пазарен дял.

За миналата година компанията е събрала и рециклирала 100 959 т отпадъци от опаковки. Това е 60,69% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар при поставена от МОСВ цел 60%, съобщи изпълнителният директор на "Екопак България“, който представи заверения от екоминистерството отчет на оранизацията за предходната година. 

1189 компании, членуващи в организацията, са декларирали, че през 2018 г. са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях „Екопак България“ е събрала разделно и предала за рециклиране 100 959 т отпадъци от опаковки. От тях 46 667 т са били хартия и картон, 24 103 т - стъкло, 18 003 т - пластмаса, 5064 т - метал и 7079 т - дървесина.

“За последните 5 години организацията отчита среден ръст на година от 5% на събраните и рециклирани отпадъци от опаковки”, съобщи изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки е и ще бъде събирането и рециклирането на алуминиевите опаковки. До момента конкретна цел за алуминия не е поставяна, а има обща цел за рециклиране на отпадъци от метални опаковки. Според пакета “Кръгова икономика” целта е до 2030 г. страните-членки да събират и рециклират 60% от този вид опаковки.

Европейската стратегия за опазване на планетата поставя много високи цели и за рециклиране на останалите видове опаковки като сред най-сериозните квоти са тези за пластмасовите бутилки. Европа изисква в перспектива до 2029 г. да се постигне 90% разделно събиране на пластмасовите бутилки, като още до 2025 г. този процент трябва да достигне 77%, посочи още Тодор Бургуджиев.

“През следващите години са нужни сериозни инвестиции за изпълнение на целите, както реализацията на нови проекти за осигуряване на по-големи количества отпадъци за рециклиране. Такъв пилотен проект „Екопак България“ започна тази година - събираме и извозваме за наша сметка отпадъците от ХОРЕКА и търговски обекти в избрани общини”, съобщи той.

Трайна промяна на нагласите и възпитаване на отговорно отношение към разделното събиране е друг, основен фокус в работата на организацията. От основаването си преди 15 години до днес „Екопак България“ приема за своя мисия екологичното възпитание от най-ранна детска възраст. Един от проектите за осъществяване на тази мисия е създаването на платформата “Рециклиращо училище. Учители за чиста природа” и разработването на безплатни методически указания и помагала за провеждане на еко час на класа от 1 до 12 -и клас. За 2018 г. към нея са се присъединили 178 учители от 107 училища в цялата страна”, съобщи Мариана Петкова, мениджър “Връзки с обществеността и комуникации”.  Миналата година компанията създаде и откри и първият по рода си у нас модерен, интерактивен образователен център, в който подрастващите се обучават безплатно за ползите от разделното събиране. Една от най-популярните сред децата инициативи на ЕКОПАК България е "Стара хартия за нова книга", която се провежда от шест години. Само миналата година над 11 хиляди деца от 6 български града са предали над 62 тона хартия, срещу което са получили над 12 800 нови книги.

Мариана Петкова, мениджър “Връзки с обществеността и комуникации” в ЕКОПАК България.

2018 за ЕКОПАК България в цифри и факти

 

ЕКОПАК България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България и единствената, която обслужва система с три цветни контейнера – син, жълт и зелен. В организацията членуват 1189 производители и вносители на опаковани стоки. ЕКОПАК България не разпределя печалба.

Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 20 площадки за сепариране и 16 сортиращи инсталации.

През 2018 г. ЕКОПАК България събра и предаде за рециклиране тонове отпадъци от опаковки, с което:

  • Спаси от изсичане 606 600 дървета.

  • Спести над 320 млн. кВтч електроенергия, 1 483 090 млрд. л питейна вода и 152 676 барела петрол.

  • Намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 419 787 куб.м.

ЕКОПАК България ще продължи да инвестира в образователни и информационни дейности, защото разчита много на грижата на хората за околната среда и отговорното ползване на системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. “Процесът е продължителен, свързан с изграждането на нови навици, но усилията си заслужават!“ е посланието на компанията към хората. Повече информация за разделното събиране на отпадъци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безплатна Зелена телефонна линия – 0 800 1 5253.

още от Екология
18
Сряда
Септември