Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Елизабет II забрани пластмасови бутилки в кралските имоти

142

Кралица Елизабет II и сър Дейвид Атънбъро в Бъкингамския дворец през ноември 2016 

Снимка: Guliver / Getty images

Британската кралица Елизабет II е забранила пластмасовите прибори и бутилки в кралските имоти, като част от мерксите за намаляване на употребата на пластмаси "на всички нива", съобщава The Independent.

Инициативата е част от мерките, които Бъкингамският дворец поема в своето "силно желание да се справи с проблема" с отпадъците. Поводът е документален филм на легендаарния британския естествоизпитател сър Дейвид Атънбъро.

"В рамките на инициативата кралското домакинство се ангажира да намали въздействието си върху околната среда", заяви говорител на Бъкингамския дворец и добави: "Като част от това, предприехме редица практически стъпки, за да намалим употребата на пластмаси. Имаме голямо желание за справяне с проблема на всички нива."

В Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор и двореца Холирудхаус в Единбург сега ще бъде разрешено използването единствено на порцеланови чинии и чаши, или рециклируеми картонени чаши.

Предполага се, че кралица Елизабет е развила личен интерес към въпроса за пластмасовите отпадъци, след като е работила съвместно със сър Атънбро върху документ за опазване на дивата природа в Британската общност.

Решението идва в рамките на по-широка европейска стратегия за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, включително плановете на ЕС да направи до 2030 г. всички пластмасови опаковки на континента рециклируеми. Другите ангажименти включват намаляване на потреблението на пластмаси за еднократна употреба и ограничения върху използването на микропластмаси, каквито има например в някои козметични продукти.

"Ако не променим начина, по който произвеждаме и използваме пластмасата, до 2050 г. в нашите океани ще има повече пластмаса, отколкото риба", заяви през януари Франс Тимерманс, първият вицепрезидент на Европейската комисия, отговаряща за устойчивото развитие. 

В настоящия момент европейците произвеждат 25 млн. тона пластмасови отпадъци всяка година, но по-малко от 30% от тях се рециклират.

още от Екология