нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС и САЩ ще намалят с 30% емисиите на метан през десетилетието

Getty Images

Европейският съюз и САЩ се споразумяха заедно да намалят глобалните емисии на метан с почти една трета през следващото десетилетие, което климатичните експерти приветстваха като една от най-значимите стъпки към изпълнението на Парижкото споразумение, предаде „Гардиън“.

Обещанието на двете сили дойде, след като генералният директор на ООН Антониу Гутериш предупреди за „висок риск от провал“ на важните преговори на ООН за климата, които са насрочени за ноември.

Метанът е мощен парников газ, около 80 пъти по-ефективен при задържането на топлина в атмосферата отколкото въглеродния диоксид, а емисиите се увеличават през последните години. Производството на месо, природен газ и някои форми на земеделието са сред основните източници.

Пактът между ЕС и САЩ си поставя за цел да намали с поне 30% глобалните емисии на метан въз основа на нивата през 2020 година до края на десетилетието. Ако това бъде прието по целия свят, това ще намали глобалното затопляне с 0.2 градуса по Целзий до 2040 година. Сега планетата е с около 1.2 градуса по-гореща, отколкото от прединдустриалните времена.

Великобритания вече обяви, че ще се присъедини към обособения алианс, когато се отвори за повече участници на Конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу.

„Светът е на катастрофален път към затопляне от 2.7 градуса… Нуждаем се от повече амбиции по отношение на финансирането, адаптацията и съкращаването на емисиите“, предупреди вече Гутериш. В доклад, публикуван от ООН този месец, стана ясно, че настоящите обещания за емисиите от националните правителства ще доведат до увеличение с 16% на емисиите през 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г., докато учените предупреждават, че емисиите трябва да спаднат с 45% през този период, за да останат в рамките заложените 1.5 градуса по силата на Парижкото споразумение.

още от Екология