Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финалните думи на сър Дейвид Атънбъро в последния епизод на Planet Earth II

203

Снимка: Guliver / Getty images

След 6 невероятни епизода, продукцията на Би Би Си "Planet Earth II" завърши в неделя с първата и единствена появапред камерата на легендарния сър Дейвид Атънбъро, споделят редакторите на Science Alert.

Обичаният от всички емблематичен глас на британският естественик Атънбъро се чуваше през целия сезон на "Planet Earth", но в последните минути на последния епизод, самият той се появи на екрана, за да направи финален, емоционален апел към зрителите: "Моля, не губете връзката си с естествения свят."

"Само малък брой животни са успели да намерят начини да живеят заедно с нас", казва Атънбъро от върха на небостъргача Shard в Лондон и допълва: "На всеки 10 години площ с размерите на Великобритания изчезва под джунгла от бетон. Но това не трябва да бъде по този начин. Може би не е невъзможно да се изградят градове с повече в хармония с природата."

 

 

"Сега повече от половината от нас живеят в градска среда. Моят дом също е тук, в Лондон", продължава сър Атънбъро. "Поглеждайки надолу към този голям метрополитен, се впечатлявам от изобретателността, с която ние продължаваме да прекрояваме повърхността на нашата планета. Но това ми напомня и колко лесно е за нас да изгубим връзка с естествения свят."

"И все пак бъдещето и на човечеството и на природата са взаимосвързани", казва Атънбъро. "Наша е отговорността да направим всичко по силите си, за да създадем една планета, която да осигурява дом не само за нас, но и за целия живот на Земята."

още от Екология