нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Компании поемат инициативата да #Скъсат с пластмасата

„Опазването на околната среда е наша задача, наша грижа. Имаме една планета и това, което запазим, ще остане за генерациите, които идват след нас. Бизнесът е този, който трябва да води напред. Той е локомотивът, който да бъде инициатор на мерките по отношение на опазването на околната среда“. Такъв апел отправи Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на най-голямата ортанизация у нас за разделно събиране на опаковки от отпадъци ЕКОПАК по време на честването на Световния ден на околната среда, който тази година е под наслов #Скъсай с пластмасата.

Компаниите-членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязваха деня с две инициативи:

- Конкурс за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании;

- Образователна игра под наслов „Стани Екогерой“, водена от експертния екип на Екопак;

В тазгодишното издание на инициативата се включиха 7 водещи български компании - Екопак, КонтурГлобал Марица Изток 3, Овергаз, Солвей Соди, ОББ, Софарма и ТехноЛогика.

„Замърсяването на околната среда влияе не само върху природата, но и върху нашето собствено здраве. Идва момент, в който всички ние трябва да се замислим – как да опазваме околната среда, как нашите градове да бъдат по-зелени, въздухът да бъде по-чист. Влиянието на пластмасата върху околната среда е огромен проблем, за който, ако не се вземат мерки сега и веднага, има опасност нашата планета да бъде затрупана с пластмаса и да стане твърде късно да я изчистим. Инициативата на БМГД е изключително навременна. Искам да благодаря на всички компании -членове на Мрежата, които участваха със свои предложения в конкурса. Бизнесът е този, който трябва да води напред, но естествено това трябва да бъде цел и за всички институции и всички нас като граждани и общество“, допълни Тодор Бургуджиев.

Конкурсът за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании породи много дискусии в компаниите за това как потреблението на пластмаса може да бъде намалено.

Експертното жури в състав Тодор Бургуджиев, директор на Екопак и председател на журито, Жюстин Томс, основател ABC design, активист и блогър по темата за отпадъците и Огнян Траянов, управител на ТехноЛогика, председател на Мрежата отличиха идеите на Юлия Георгиева, от Овергаз (второ място) и Десислава Йосифова – Димитрова от ОББ (трето място).

Критериите за предлаганите идеи в конкурса бяха фокусирани върху нивото на приложимост на предложенията, техният обхват, видим ефект и иновативност.

В резултат на конкурса журито и Българската Мрежа излязоха с няколко препоръки към компаниите за намаляване употребата на еднократна пластмаса като например на служителите да се предоставят порцеланови чаши за кафе с името на служителя, стъклени бутилки и чаши за вода и чай; да им да бъдат предложени безплатни платнени торби за пазар, срещу ангажимент/обещание те да бъдат използвани; компаниите да осигурят  прибори и посуда за многократно ползване, за да се прекрати употребата на пластмасови чаши, чинии и т.н; да бъде проведено обучение за това кои опаковки какъв еко отпечатък имат и др.

Предложенията ще бъдат обединени в наръчник „Офис без пластмасови отпадъци“, който да се предоставя на компаниите.

Служители и ученици от различни компании се включиха и в образователна игра под наслов „Стани Екогерой“ на тема опазване на околната среда и рециклиране на отпадъците, водена от експертния екип на Екопак, която се проведе на 5 юни в Национален музей „Земята и хората“, се включиха ученици и служители от различни компании.

Световният ден на околната среда се отбелязва  всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда от 1974г. в над 100 страни. Този ден е най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда. Тазгодишното издание на Световния ден на околната среда е под наслов #Скъсай с пластмасата и обръща внимание върху нарастващия проблем за околната среда, предизвикан от замърсяването с пластмаса.

още от Екология