нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Той е навсякъде в живота ни, а има огромен въглероден отпечатък

Снимка: Shutterstock

Циментът - основната съставка в бетона, е най-широко използваният изкуствено изработен строителен материал. Той оформя голяма част от изградената ни среда. Но, оказва се, циментът има огромен въглероден отпечатък.

Циментът е източникът на около 8% от световните емисии на въглероден диоксид (CO2), според доклад на британския мозъчен тръст Chatham House. Ако циментовата индустрия беше страна, тя щеше да бъде третият по големина замърсител в света след Китай и САЩ. Циментът допринася за отделянето на повече CO2, отколкото авиационните горива (2,5%).

Лидерите на циментовата индустрия се бяха събрали в Полша за конференцията на ООН за изменението на климата - COP24, за да обсъдят начините за изпълнение на изискванията на Парижкото споразумение за изменението на климата. За тази цел годишните емисии от цимент ще трябва да намалеят с най-малко 16% до 2030 г.

Сместа от пясък, чакъл и вода, съставляваща бетонът е така широко прегърната от архитекти, предприемачи и строители, защото е забележително добър строителен материал. "Тя е достъпна, можете да я произвеждате почти навсякъде и притежава всички структурни качества, които са ви необходими, за да изградите трайна сграда", обяснява Феликс Престън, заместник-директор в отдел "Енергия, околна среда и ресурси" в Chatham House. Качествата на бетона са допринесли за укрепването на глобалното производство на цимент от 50-те години на миналия век.

Бетонът има дълга история. Докато много от нас приемаме, че той е скорошно допълнение към нашите градове, архитектите и строителите всъщност го използват от хилядолетия. Предполага се, че най-ранното използване на бетон е било преди повече от 8000 години, като в Сирия и Йордания се създават бетонни подове, сгради и подземни цистерни. Но бетонът, използван в съвременната ни среда, дължи голяма част от свойствата си на процес, патентован в началото на 19 век от зидаря Джоузеф Аспдин от графство Лийдс, Великобритания. Неговата технология на изпичане на варовик и глина в пещ и след това смилането им на прах, за да се направи "изкуствен камък", сега е известна като портландски цимент - ключовата съставка в почти всички съвременни видове бетон.

Производството на цимент обаче причинява голямо замърсяване във въздуха под формата на прах, а също така изисква голямо количество енергия за изпичането му в гигантските пещи.

още от Екология