нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

8K телевизор: Струва ли си инвестицията? Да, ако говорим за QLED 8K серията на Samsung

Благодарение на HDR технологията вече не е нужно да превръщате стаята си в пещера, за да се насладите на максимално добро кинематографско съдържание. Тя ви показва подробности, заровени и в най-тъмните или светли сцени. Нищо не остава скрито, а блясъкът на слънчевите лъчи не влияе на качеството на картината. Източник: Samsung

Широкоекранни, плоскопанелни и извити дисплеи, 3D, HD, Full HD, 4K HDR. Коя е следващата стъпка от еволюцията на телевизорите? Отговорът е ясен. 8K. Но не е ли твърде рано? Ако съдим по пазарния интерес към тези телевизори – не. Анализ, направен от компанията Futuresource Consulting показва, че въпреки високата си цена, 8K телевизорите ще покажат отличен пазарен ръст. По-конкретно, средният годишен темп на растеж за периода от 2019 г. до 2023 г. ще бъде 130%. Очаква се до края на годината да бъдат продадени около 200 хиляди телевизора с 8K резолюция, което съответства на около 0,1% от пазара. Но през 2023 г. 8К телевизорите ще заемат 2% дял.

Един от основните „виновници“ за това е компанията Samsung,

която през последните 13 години се доказа като безспорен лидер и иноватор на пазара за телевизори. И днес нейният LCD дисплей Bordeaux от 2006-а е синоним на елегантност и естетика. Именно Samsung представи на света първия въобще 3D LED телевизор, първия, който е снабден с органични светодиоди (OLED), както и първите извити 4К UHD телевизори.

А сега е време и за QLED 8K - най-добрите и на практика единствените модели телевизори от този тип, които може да откриете на пазара у нас в момента.

Що е то 8K и какво предлага 8K телевизорът на Samsung?

Ако 4K телевизорите разполагат с резолюция от 3840 x 2160 пиксела, то при 8K тя скача до впечатляващите 7680 по хоризонталната ос и 4320 по вертикалната. Това прави 16 пъти повече пиксели от Full HD резолюцията (1920x1080) и 4 пъти повече от 4К UHD резолюцията. Т.е. 8K телевизорите имат много повече пиксели на инч (PPI), което означава, че пикселите са хем по-малки като размер, хем са много по-сгъстени и човешкото око трудно може да ги разграничи едни от други. Какво имам предвид? Някога стояли ли сте твърде близо до 4K телевизори? Дори и при техните 8 млн. пиксела пак можете да видите специфичния мрежест ефект. С увеличаване на размера на телевизора те стават дори по-лесно забележими. При 8K телевизорите той е почти изцяло незабележим.

8K телевизорите на Samsung в частност се отличават и с разработената от компанията QLED технология, която, за разлика от OLED, използва “квантови точки”- миниатюрни наночастици, които драматично подобряват цветовете и яркостта на картината.

Но не си мислете, че в случая става дума просто за още пиксели.

Т.нар. висок динамичен обхват (или HDR) също е част от пакета. Благодарение на него вече не е нужно да превръщате стаята си в пещера, за да се насладите на максимално добро кинематографско съдържание. Тази технология, вплетена в QLED 8K телевизорите на Samsung, ви показва подробности, заровени и в най-тъмните или светли сцени. Нищо не остава скрито, а блясъкът на слънчевите лъчи не влияе на качеството на картината.

Нещо повече – QLED 8K може да възпроизвежда пикова яркост от 4000 нита - стандарт, който се среща в повечето филмови студия, а благодарение на технологията Direct Full Array Elite получавате по-добър контраст и точно управление на подсветката, както и 100% обем на цветовете, което ви дава възможност да видите милиарди нюанси с най-чиста прецизност. 

Телевизорите на Samsung могат да ви препоръчват дори и съдържание на базата на нещата, които гледате ежедневно.

Все още няма 8K съдържание? Не е проблем

Да, през 2020 г. Летните олимпийски игри в Токио ще бъдат излъчени във величествените 8K, благодарение на японската ТВ компания NHK, която още в края на 2018 г. стартира канал с 8K съдържание. YouTube и Vimeo поддържат тази резолюция отдавна, а Netflix и TV France, както и много други производители на съдържание, включително CBS, вече заснеха своите първи продукции в 8K.

Нещо повече – според тайванското търговско издание Digitimes 8K игрите и конзолите ще стимулират допълнително търсенето на 8K телевизори през 2020 г.

Като цяло обаче ще мине известно време, преди 8K резолюцията да стане повсеместна. Нереалистично е да очакваме, че ще бъдем затрупани с подобно съдържание през идните месеци, като се има предвид, че голяма част от холивудските хитове се реализират в 4K.

Затова е напълно логично, че производителите на телевизори се фокусират върху начините, по които могат да подобрят съдържанието, което вече е налично. Именно такъв е подходът на Samsung по отношение на своите 8K модели.

Благодарение на тези 55-, 65-, 75-, 82- или 98-инчови технологични чудовища, Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., които ще бъдат излъчвани в 8K, ще се разиграват буквално във всекидневната ви. Източник: Samsung

8K мащабирането е в основата на 8K ерата

Както вече стана дума, 8K резолюцията се отличава с в пъти по-голям брой пиксели от предишните стандарти. От всички тези допълнителни точици обаче нямаше да има никакъв смисъл, ако просто се използваха за едно неинтелигентно разтягане на картините с по-ниска резолюция. Всички телевизори от серията използват технологията 8K AI Upscaling, за да анализират и подобряват изображенията с по-ниска резолюция. Цветовете се прецизират, а информацията, която липсва, се запълва на базата на данни от предишните кадри. По-острите ъгли се изглаждат, а назъбените (например около текста) се премахват. Дори качеството на звука става по-добро. Това се осъществява с помощта на т.нар. квантов процесор QLED 8K. Възможно е да се подобрява съдържание от различни източници и с много ниска резолюция.

Общо взето, нужни са ви точно 10 минути в компанията на някой от QLED 8K моделите на Samsung, за да осъзнаете, че те в действителност не се нуждаят от реално 8K съдържание, за да вадят извънземна картина.

Бъдещето е днес

Няма съмнение, че QLED 8K са едни от най-добрите телевизори, които някога са излизали на пазара. Дори и навлизането на 8K съдържанието да се забави по една или друга причина, невероятната способност на QLED 8K да мащабира по-ниските резолюции до 8K го прави продукт, в който наистина си струва да инвестирате още сега.

Владимир Тодоров

още от Екран