нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сериалът „Чернобил“ чупи рекорди по оценки в IMDb

Джаред Харис в ролята на съветския учен Валерий Легасов

Снимка: HBO

С излъчването на последния епизод на минисериала „Чернобил”, продукцията на HBO се превърна в най-високо оценената телевизионна поредица на популярния онлайн каталог за филми и сериали IMDb.

След финалния епизод минисериалът има оценка от 9,7 при повече от 135 хил. гласа, изпреварвайки световния телевизионен феномен „Игра на Тронове“, който разочарова голяма част от своите фенове с последния си 8-ми сезон . Сериалът, базиран на поредицата от фентъзи романи на Джордж Р.Р. Мартин "Песен за огън и лед" е на 6-то място в класацията с оценка от 9,4 при над 1,5 млн. гласа.

Последният епизод на „Чернобил“ има почти перфектна оценка от 9,9 при над 14 хил. гласа, нещо, с което могат да се похвалят малко сериали.  Феноменалният успех на тв сериала  доведе и до засилен туристически интерес към мястото, на което това се е случило преди 33 години, отбелязва Ройтерс. Много от зрителите му искат да видят как изглежда днес неработещата атомна централа, в която стана ядрената катастрофа, а също и изоставения украински град Припят, намиращ се до нея.
Туристически агенции в Украйна и досега предлагаха обиколка на района, но в момента отчитат повишен интерес. Една от агенциите Соло Ийст турс (SoloEast tours) отчита 40-процентно увеличение на резервациите за екскурзиите до там за месеците юни, юли и август в сравнение със същия период миналата година. Екскурзия с водач на английски език обикновено излиза около 100 долара на човек.
Компанията Чернобил тур (Chernobyl Tour) очаква също 30-40-процентно увеличение на резервациите заради сериала. Фирмата предлага дори специална обиколка на местата, представени в сериала, включително в бункер, в който местните власти са взели първоначално решение да не евакуират хората след експлозията в атомната централа.

Освен любовта на зрителите, поредицата спечели признание и от други представители на телевизионната индустрия, сред които създателят на култовия сериал „Престъпна мрежа”(The Wire) Дейвид Саймън, който поздрави HBO и екипа на „Чернобил“ за страхотната работа.

Някои потребители на IMDb обаче изразиха мнението, че поредицата трябва да бъде сравнявана само с другите минисериали в класацията, като в този случай тя застава пред друга продукция на HBO – „Братя по оръжие“(Band of Brothers), която има оценка от 9,5 при над 320 хил. гласа.

Ето и Топ 10 на сериалите в класацията на IMDb:

1 .„Чернобил“ (Chernobyl) - 9,7 при 135 569 гласа

2. „Планета Земя II” (Planet Eath II), - 9,5 при 72 965 гласа

3. „Братя по оръжие“ (Band of Brothers) - 9,5 при 320 363 гласа

4. „В обувките на Сатаната“ (Breaking Bad) – 9,5 при 1 211 46 гласа

5. „Планета Земя” (Planet Earth) - 9,4 при 148 287 гласа

6. „Игра на тронове“ (Game of Thrones) - 9,4 при 1 539 197 гласа

7. „Нашата планета“ (Our planet) - 9,4 при 11 676 гласа

8. „Престъпна мрежа“ (The Wire) - 9,3 при 245 695 гласа

9. „Космос“ (Cosmos) – 9,3 при 96 446 гласа

10. „Синята планета II” (Blue planet II) – 9,3 при 20 100 гласа

още от Екран