Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Научнофантастични филми, които всеки трябва да гледа

152

Снимка: Shutterstock

Научната фантастика е жанр, който представя идеи, размисли и мечти за това, което бъдещето предстои да ни разкрие. Обикновено сюжетите разглеждат няколко ключови тематични конфликта. Често сред тях присъства проблема за това, как човечеството би реагирало в лицето на глобален недостиг – постапокалиптичен сценарий, който за жалост не изглежда твърде далечен. Редакторите на Obekti.bg ни представят 10 от най-добри научнофантастични филма на всички времена според класацията на Cinefix

10. Snowpiercer (2013)

Ако преодолеете невалидната от термодинамична гледна точка предпоставка, че препускащият огромен влак е най-доброто място за спасение от глобалната зима, филмът отваря един удивителен свят от зашеметяващи сцени, изследвайки сериозни морални и социални въпроси. Ами ако просперитетът се основава на страдание? Ако доброто на всички зависи от болката на някои? Каква е цената на борбата срещу една несправедлива система?

Изчезването на нашия вид – предотвратимо или неизбежно, близко или далечно, показва колко несигурна е връзката ни с планетата и нашето собствено съществуване. Тук могат да се изброят множество заглавия като „Проектът: Съншайн“, „Заразяване“, „Щамът Андромеда“, „Пътят“ и „12 маймуни“.

9. Децата на хората (2006)   

Представете си свят, в който не се чува детски глас. „Децата на хората“ ни показва един особено мрачен поглед към бъдещия апокалипсис. Блестяща концепция за края на човечеството е тази за настъпилата световна стерилност. Достатъчно сигурно, за да погуби вида ни завинаги, достатъчно бавно, за да се задушим в мисълта за това.

Разбира се, когато говорим за фантастика, в някакъв момент няма как да не се сблъскаме с извънземни. Сред достойните заглавия в тази сфера са „Близки срещи от третия вид“, „Денят, в който Земята спря“ и не така популярният независим филм „Another Earth“.

8. Контакт (1997)

Филмът на Робърт Земекис залага на една потенциално възможна среща с извънземни, която служи като отправна точка за дискусия върху споделените ни ценности като общество. Какво означава да не сме сами и как трябва да реагираме. Може би е нужна честна и балансирана дискусия за справяне с противоборството между научния и религиозния възглед за света. „Контакт“ търси допирната точка в нашата споделена човечност и днес изглежда по-релевантен от всякога.

Друг вид извънземна среща, която не се случва в първоначалния контакт, а малко след него, ни кара да се запитаме – а сега накъде? И това незабавно засяга теми, които и днес срещаме в обществото от културен, обществен и политически порядък. Може би един от най-алегоричните филми е „Сектор 9“, който картографира расовия апартейд, като го пренася във взаимоотношенията между хора и извънземни в Йоханесбург. Въпросът за съвместното съжителство не е запазен само за извънземните. Отношенията между хората и машините е една от най-вълнуващите теми на съвремието. 

още от Екран
13
Четвъртък
Декември