Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Раздадоха студентските Оскари

Част от номинираните режисьори в категория „Наративен филм“. От ляво надясно: Победителят Зоел Ешбахер с Рики Грегерсен и Чарли Мантън /Getty Images

Млади кино таланти направиха бляскав дебют в Холивуд. 16 студенти бяха удостоени с престижните Награди на филмовата академия на САЩ. Официалната церемония по връчването им се проведе в театър „Самюъл Голдуин“, в Бевърли Хилс.

Отличените в студентските „Оскари“ често са определяни като бъдещето на киноиндустрията. За 46-ото награждаване са подадени общо 1 615 заявки от 360 университета по света. Рекордните 752 члена на Академията са се включили в определянето на най-добрите сред тях, в категориите „Анимация“, „Алтернативен/експериментален филм“, „Документален филм“ и „Наративен филм“. Статуетките се раздават в отделни подкатегории за американски и чуждестранни студенти, a най-много такива спечелиха възпитаниците на Американския филмов институт.

„Не очаквах златото, специално си купихме костюми за събитието.“, споделя швейцарецът Зоел Ешбахер, който спечели наградата за чуждестранен наративен филм за „Бонобо“.

Освен паричен стимул, победителите получават и правото да се борят за „Оскар“ от редовната церемония през февруари 2020 г. в част от категориите. Билетите за събитието са безплатни за публиката, а всички проекти, наградени със злато, се предоставят за прожекции на американски образователни и неправителствени организации, с цел да достигнат до повече младежи.

Сред предходните носители на студентските „Оскари“ са Спайк Лий, Робърт Земекис, Кари Фукунага и Пийт Доктър.

още от Екран
28
Петък
Февруари