нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Австрия в тревога от решението на Словения да строи втори реактор на АЕЦ

Getty Images

Австрия е разтревожена от решението на правителството на Словения да издаде на държавната компания "ГЕН-Енергия" разрешение за проектиране на втори енергоблок на АЕЦ "Кръшко". Това съобщи ТАСС, като се позова на днешно изявление в Туитър на австрийския министър на околната среда Леоноре Гевеслер, посочва БТА€

Атомната електроцентрала "Кръшко" е разположена в сеизмична зона в непосредствена близост до Австрия. Словения в момента планира строителство на допълнителен реактор, аз се срещнах със своя словенски колега Андрей Визяк и изразих сериозната си разтревоженост, подчерта Гевеслер. Единствената словенска АЕЦ е разположена в покрайнините на град Кръшко, на разстояние 100 км от границата с Австрия.

Първият енергоблок на АЕЦ "Кръшко" бе построен от компанията "Уестингхаус" и се експлоатира съвместно от Хърватия и Словения. Във връзка с планираното през 2043 година прекратяване на неговата работа, правителството на Словения възнамерава да изгради втори блок на АЕЦ "Кръшко". Началото на строителството се планира през 2023 г.

още от Енергетика