Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Булгаргаз" внесе актуализирано заявление за утвърждаване цената на газа за август

Снимка: Shutterstock

"Булгаргаз" ЕАД изготви и внесе актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за август, с включени исканите от КЕВР отчетни стойности на ценообразуващи компоненти към 31 юли 2020 г., съобщиха от дружеството. Предложената за утвърждаване със заявлението от 1 август т.г. цена е в размер 18,67 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която в сравнение с утвърдената за юли на 2020 г., е по-ниска с 2,25 на сто или с 0,43 лв./MWh. 

В съответствие с изискванията на Наредба 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД депозира в КЕВР на 10 юли 2020 г. заявление за утвърждаване цена на природния газ за август 2020 г., в размер 19,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от дружеството. 

Предложената в заявлението от 10 юли цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващи компоненти, поради липсата на отчетна информация към момента на внасяне на заявлението. 

В доклада на работната група на КЕВР, публикуван на интернет страницата на Регулатора, относно заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за м. август 2020 г., се съдържа предложение при утвърждаването на цената за август 2020 г., същата да бъде съобразена със стойността на спотовия компонент към 31 юли 2020 г. 

В допълнение към това предложение, на 23 юли 2020 г. в "Булгаргаз" ЕАД е било получено писмо от Регулатора, с искане за предоставяне на отчетни ценообразуващи елементи, които към момента на внасяне на заявлението на "Булгаргаз" ЕАД - 10 юли 2020 г. не са били известни, се посочва в прессъобщението. 

още по темата
още от Енергетика