нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цените на петрола се повишиха на фона на очакванията за възстановяване на световната икономика

Снимка: Getty images

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда на фона на перспективите за по-силен икономически растеж в глобален мащаб и нарастващия брой на ваксинирани срещу COVID-19, предаде Ройтерс. За поскъпването допринесоха и данните за запасите от суров петрол в САЩ.

Към 8:35 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 0,19 долара, или 0,30%, до 62,93 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,17 долара, или 0,29%, до 59,50 долара за барел.

„Оптимизмът около световните икономически перспективи засили настроенията на пазара на суров петрол“, коментират анализатори от банката ANZ.

Вчера Международният валутен фонд заяви, че безпрецедентните публични разходи за борбата с последиците от COVID-19, най-вече в СЩА, ще подкрепят световната икономика, която ще нарасне с 6% през тази година – темпо на растеж, невиждано от 70-те години на миналия век.

Оптимизмът около по-широкото разпространение на ваксини също подкрепи цените, след като президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че до 19 април всички американски граждани, които са на възраст над 18 години, ще имат достъп до ваксини срещу коронавирус

Междувременно Американския петролен институт отчете спад на запасите от петрол. Според данните на частната организация запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 2,6 млн. барела през седмицата до 2 април. Анализаторите очакваха спад от 1,4 млн. барела.

Производството на петрол в САЩ се очаква да спадне с 270 хил. барела на ден през 2021 г. до 11,04 милиона барела на ден, заяви във вторник Администрацията за енергийна информация (EIA). Предишната прогноза на държавната агенция бе за спад от 160 хил. барела на ден.

Вчера вечерта във Виена се проведоха преговори за спасяване на международното споразумение за иранската ядрена програма, които бяха определени като „конструктивни“ от Техеран и световните сили. Надеждите са че възстановяването на сделката от 2015 г. ще доведе до премахване на американските санкции върху енергийния сектор на Иран и ще доведе до ръст на предлагането на петрол.

още от Енергетика