Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола се стабилизираха в ранната търговия в сряда, следвайки резкият скок от предишната сесия на фона на изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който сигнализира, че централната банка може да повиши лихвите по-бавно от очакваното, предаде Ройтерс.

Американският суров петрол и сортът Брент се търгуват при най-високите си нива от появата на силно заразния вариант Омикрон на коронавируса през ноември, тъй като не оказа същото влияние върху търсенето, каквото имаха предходните варианти.

Към 8:45 часа българско време Брентът поевтиня с 0,09 долара, или 0,11%, до 83,63 долара за барел, след като предходната сесия напредна с 3,5%. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,05 долара, или 0,06%, до 81,27 долара за барел, следвайки ръст от 3,8% във вторник.

Дотук се стигна, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че икономиката трябва да устои на сегашния скок на броя на заразените с COVID-19 и да понесе само „краткотрайни“ щети. Той също така каза, че централната банка е готова за затягане на паричната политика.

„Докато Пауъл увери, че Фед ще предприеме мерки срещу нарастващата инфлация, което засили перспективите за повишаване на лихвите през март, той каза също, че централната банка е в състояние да остави непокътнат силният икономически растеж. Това може да повиши търсенето на суров петрол,“, каза Леона Лиу, анализатор в DailyFX.

Данните на американският петролен институт обаче представиха по-песимистична картина за търсенето на гориво. Според API запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 1,1 млн. барела през седмицата, приключила на 7 януари. Очакванията бяха за спад от 1,9 млн. барела .

В същото време запасите от бензин са се увеличили с 10,9 млн. барела спрямо прогнозите за ръст от 2,4%, а тези на дестилатите, които включват дизел и горивото за отопление, са нараснали с 3,3 млн. барела при очаквано повишение с 1,8 млн. барела.