нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Частично възстановяване на цените на петрола след петъчния срив

Снимка: Getty images

Цените на петрола се възстановиха частично от пониженията в края на миналата седмица, след като инвеститорите започнаха да търсят изгодни сделки на фона на спекулациите, че ОПЕК+ може да спре увеличението на производството в отговор на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 2,73 долара, или 3,75%, до 75,45 долара за барел, след като в петък поевтиня с цели 9,50 долара. Цената на американският лек суров петрол WTI се повиши с 3,11 долара, или 4,56% до 71,26 долара за барел, след като предходната сесия изгуби 10,24 долара от стойността си.

Цените на петрола се сринаха с над 10% в петък, записвайки най-големия си еднодневен спад от април 2020 г., след като новият вариант изплаши инвеститорите на всички финансови пазари.

Има опасения, че новият вариант може да дестабилизира  възстановяването на световната икономика и да навреди на търсенето на петрол, засилвайки притесненията, че излишъкът в предлагането може да нарасне през първото тримесечие.

„Видяхме известна корекция, тъй като петъчният спад на цените на петрола беше прекален“, каза Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

„Ако пазарът падне допълнително, ОПЕК+ може да спре планираното увеличение на производството на суров петрол, за да подкрепи цените“, каза той.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че все още не е ясно дали Омикрон, открит за първи път в Южна Африка, се разпространява по-лесно от другите варианти на коронавируса и дали е по-опасен от тях.

Американският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва на президента Джо Байдън, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса Омикрон ще има до две седмици.

На този фон Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с русия, известни като

„Тази седмица всички очи ще бъдат насочени към това как Омикрон ще повлияе на световната икономика и търсенето на гориво, действията на ОПЕК+ и ядрените преговори с Иран“, каза Хироюки Кикукава от Nissan Securities.

Преговорите за възобновяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. трябва да се възобновят във Виена в понеделник.

още по темата
още от Енергетика