Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Chevron планира да намали до 15% от световната си работна сила

Снимка: Getty Images

Chevron Corp, вторият най-голям производител на петрол в САЩ, планира да намали от 10 до 15% от световната си работна сила като част от продължаващото преструктуриране. Съкращенията ще засегнат около 6 000 от неговите 45 000 служители като се очаква те да бъдат извършени още през тази година, информира Bloomberg

Безработицата нараства по целия свят поради пандемията, но е особено забележима в енергийния бизнес, след като цените на петрола се сринаха до рекордно ниски нива през миналия месец. Мерките за борба с коронавируса, включително ограниченията за пътуване, също повлияха за намаляването на търсенето на гориво. Много компании, включително Chevron, които вече бяха в режим на намаляване на разходите преди да се усети икономическата тежест на Covid-19 и сега са под още по-голямо финансово напрежение. 

Chevron оптимизира своите организационни структури, за да бъде по-ефективна и за да отговори на прогнозите за нивата на производствената активност, се посочва в официална позиция на базираната в Калифорния компания. "Това е трудно решение и не го взехме лесно", уточняват от групата.  

В САЩ близо 90 000 работни места са загубени в петролния и газовия сектор от март. В рамките на два месеца броят на загубените работни места се равнява на близо 50% от тези, направени по време на последната сурова катастрофа от 2014 г. до 2016 г. 

„Съкращенията ще се усетят навсякъде, но най-силно - при корпоративните и поддържащи функции. Служителите на петролните полета също може да бъдат засегнати, тъй като ниските цени на петрола означават ниски нива на активност", коментира в началото на май изпълнителният директор на Chevron Пиер Бребер.

Компанията вече обяви планове да уволни близо 300 служители в Пенсилвания, където има газови находища. Спестяванията ще помогнат на Chevron да постигне целта си да намали 1 милиард долара оперативни разходи през тази година, което е в допълнение към намаляване на капиталовите разходи с почти една трета. 

Сред другите големи петролни компании BP Plc също съкращава ключови мениджърски позиции, а през юни се очаква официално изявление на компанията по темата. Royal Dutch Shell Plc предлага доброволни съкращения. Exxon Mobil Corp. заяви, че възнамерява да намали оперативните разходи с 15%, но съкращенията не са част от този план, заяви в сряда главният изпълнителен директор Дарън Уудс. 

още по темата
още от Енергетика