Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дания разреши на Nord Stream да довърши "Северен поток 2"

Снимка: Shutterstock

Датската енергийна агенция (DEA) разреши на Nord Stream 2 AG да дострои „Северен поток 2“ с използване на кораби за полагане на тръби с позициониране на котва, съобщи регулаторът, цитиран от РИА Новости

Новият газопровод "Северен поток 2" е положен успоредно на съществуващия "Северен поток-1" и е почти изцяло изграден - остава да се положи част от газопровода в датските води. Магистралата преминава през морските области на Финландия, Швеция, Дания и Германия и излиза на германския бряг. Всички получени лицензи - в Русия, Финландия, Швеция, Германия и Дания органите постепенно издават разрешителни за изпълнение на проекта.

Отбелязва се, че строителството не може да бъде възобновено до 3 август, когато изтича крайният срок за обжалване на обновеното датско разрешително.

Nord Stream 2 AG обяви, че ще изпълни проекта, като вземе предвид позицията на Дания и оценката на въздействието върху околната среда. Операторът отбеляза, че продължава да обмисля различни варианти и обеща да обяви плановете за строителство „своевременно“. Преди това Дания забрани използването на кораби с котва, тъй като те могат да докоснат неексплодирали боеприпаси на дъното на Балтийско море.

"Северен поток 2" включва изграждането на два газопровода от руския бряг през Балтийско море към Германия. САЩ активно се противопоставят на проекта, промотирайки втечнения природен газ в ЕС, както и Украйна и няколко европейски държави.

Съединените щати наложиха санкции срещу "Северен поток 2" преди една година - в резултат международните компании бяха принудени да изтеглят своите офшорни тръби от строителната зона. Русия обаче реши да завърши газопровода самостоятелно, припомня vesti.ru. Освен това, в началото на юни в Сената на САЩ беше внесен още един законопроект срещу "Северен поток 2". Той предлага да се наложат санкции на застрахователите на кораби, работещи по полагането на газопровода. 

Германските власти обаче обещаха да подготвят отговор, ако Белият дом реализира заплахата си от допълнителни санкции срещу газопровода. Във вътрешен документ на германското министерство на икономиката се отбелязва, че новите санкции в САЩ могат да засегнат значителен брой европейски компании и банки, както и правителствени организации. В отговор на това правителството на Меркел обмисля план за координирани действия на ЕС.

Трябва да се отбележи, че разширяването на американските санкции срещу проекта за газопровод "Северен поток 2" ще блокират инвестициите в завършването на неговото строителство в размер на около 700 милиона евро. Според оператора на проекта Nord Stream 2 AG допълнителните санкции, предложени от държавите във вече тежката икономическа ситуация, ще засегнат пряко над 120 компании от повече от 12 европейски държави. 

още по темата
още от Енергетика