нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нови енергийни етикети влизат в сила от 1-ви март

Снимка: Shutterstock

От 1 март 2021 г. познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди: перални машини, съдомиялни машини, комбинирани перални със сушилни, хладилници, фризери и охладители за вино. 

Промяната се налага заради изискванията на новото законодателство на Европейския съюз, с което се въвеждат и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност, уредите от сегашните най-високи енергийни класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове (C, D и т.н.). С разработването на нови технологии класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

От Сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България уточняват, че се променя само етикетът, но не и енергийната консумация на уредите. 

Промяната на енергийните етикети ще се извършва постепенно и някои уреди ще имат етикет със скала от A до G (хладилници, фризери, охладители за вино, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни), останалите ще са придружени от етикети със сегашната скала с плюсовете (+), докато новото законодателство за тях бъде прието (напр., фурни, климатици, бойлери и др.), а за прахосмукачките през следващите години се очаква въвеждането на изцяло нов енергиен етикет.

Промяната поставя ново начало за сектора на домакинските електроуреди, като надгражда постигнатата висока енергийна ефективност на уредите и създава възможности за по-нататъшни иновации в полза на цялото общество.  

Специално видео, както и уебсайт с версия и на български език, създадени от APPLiA дават подробна и достъпна информация за промените.

 

 

още от Енергетика