нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия с рекордни приходи от сертификати за въглеродни емисии

Снимка: Getty images

По-високите цени за квотите въглеродни емисии са донесли 2,4 милиарда евро (2,9 милиарда долара) на германската хазна през първите шест месеца на годината. Това съобщи днес службата за търговия с емисии, цитирана от ДПА.

За сравнение, за цялата минала година приходите бяха 2,7 милиарда евро. Досегашният рекорд от 3,2 милиарда евро, регистриран през 2019 година, може да се окаже надминат.

Такива сертификати трябва да купуват електроцентрали и промишлените отрасли, които емитират големи количества парникови газове. Допълнителни сертификати могат да бъдат придобити чрез търгове на енергийната борса в Лайпциг, където цената им се повиши през последните месеци.

Миналата година сертификат за емитиране на тон въглеродни емисии струваше средно под 25 евро. Цената нарасна до 33 евро през януари и до 52 евро през юни. Това увеличение се дължи отчасти на по-малкия брой достъпни сертификати, като целта е да се насърчат инвестициите в съкращаването на емисии.

Растежът, наред с по-високите цени на горивата, допринася за поскъпването на електроенергията, чийто цени на едро достигнаха максимум от 2008 година.

Приходите от продажба на сертификати за емисии въглероден диоксид са само част от постъпленията при търговията с емисии. Значително повече средства идват от транспорта и отоплението. От началото на годината се плащат 25 евро на тон за течните горива, мазута и газа.

Финансовото министерство на Германия очаква приходите от този източник да са над 7,4 милиарда евро тази година. Финансовите постъпления ще нараснат допълнително в близко бъдеще, тъй като цената на сертификата за въглеродни емисии ще се повиши до 55 евро за тон до 2025 година.

още от Енергетика