нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хайко Маас: „Северен поток-2“ ще бъде завършен, въпросът е кога

Getty Images

Проектът за газопровод „Северен поток-2“ ще бъде завършен, единственият въпрос е кога точно ще се случи. Това заяви в свое интервю за „Редакционснецверк Дойчланд“ германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ТАСС.

Проектът включва изгражането на два газопровода с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от Русия до Германия през Балтийско море. Към днешна дата работата е завършена на 93%. Спирането през декември 2019 г. е свързано със санкциите, наложени на базираната в Швейцария компания за полагане на тръби Allseas.

На 4 юни американските сенатори внесоха законопроект за разширяване на санкциите по „Северен поток-2“. Германия остро разкритикува плановете. По-рано държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви пред журналисти, че външното министерство на страната ще включи този проект, както и „Турски поток“ в списъка CAATSA (Противодействие на американските противници чрез санкции).

Позовавайки се на критиките от Вашингтон, Маас отбеляза, че се вземат решения относно „нашата енергийна политика и енергийните доставки тук, в Европа“.

още от Енергетика