Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени, категоричен е Караниколов

Кадър от БНТ

Хората приемат добре идеята да има 100 държавни бензиностанции в страната, защото вярват, че при тях ще се спазват добри практики. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ.

„Ние също ще бъде контролирани от Комисията за защита конкуренцията. Ние също попадаме под всички регулации. Това, което ще получат гражданите на тези бензиностанции, е качество. Те ще формират цените си на търговски принцип. Държавата ще бъде лоялен конкурент“, коментира Караниколов.

Според него  в цял свят заради пандемията ще има намеса на държавите в структуроопределящи дружества.

„Това е продължение на доста сериозна работа, която започна преди година и нещо. Имаше проблеми със Закона за горивата – в самия сектор между големите и малките, както и проблеми, засягащи земеделци, строители и минното производство. Тогава излезе едно становище на Комисията за защита конкуренцията (КЗК). В него тя посочи, че в този закон не се създава необходимата конкуренция и ни насочи какви промени трябва да се направят, така че в сектора и Закона за горивата да се получат нещата. Тя посочи и проблем посочи проблем с данъчните складове, а той е извън Закона за горивата“, каза още Караниколов.

„Заключението на КЗК преди 1 година беше, че данъчните складове нямат достатъчно и брой и обем, което пречи на конкуренцията. Давам пример – имате бензиностанция и закупувате гориво от Гърция, което искате да продадете в България. Има два варианта: или това гориво влиза в данъчен склад и тогава имате право на разсрочване – да платите акцизи  и такси, след като реализирате продажби, или ако няма данъчен склад или място в данъчен склад, вие сте длъжен в предварително да платите акцизите и всички такси. Ако искаме да има нови представители на този сектор и те да правят конкуренция в България, която ще доведе до по-високо качество и по-ниски цени, но няма място в данъчните складове или държавата не е създала такива складове, те няма да влязат в страната. Оттам има проблем с конкуренцията“, добави той.

По думите на министъра доказването на картела в цените на горивата е изключително трудно. Дали има картел или монопол може да каже само КЗК. Във всеки неин анализ обаче се посочват детайли или предложения за промяна в законите, които да доведат до увеличение на конкуренцията.

„Новият закон не е само за бензиностанциите. Идеята е държавното предприятия да получи 2 обекта, които преди години са били данъчни складове, и те да бъдат освободени за нови представители на пазара, които искат да влязат на него, както и да изградим допълнителен такъв склад. Целта е да създадем конкуренция, която ще ще доведе до по-добро качество и цени“, уточни Караниколов.

още по темата
още от Енергетика