нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Край на шпионския скандал с Русия, обяви Теменужка Петкова. От 1 януари тръгва руски газ през България

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посреща руския министър на промишлеността Денис Мантуров в "Евксиноград", където днес двамата председателстваха 17-та среща на българо-руската комисия за сътрудничество. Снимка от официалната фейсбук страница на Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви за приключен шпионския скандал с Русия е приключил. След тази резултатна среща с руския министър на промишлеността Денис Мантуров няма как да говорим за подобни неща, обобщи тя. Петкова направи коментара си след 17-та среща на българо-руската комисия за сътрудничество в "Евксиноград" днес, в която Мантуров участва с водена от него делегация. "Мога да кажа само, че изучаването на руски език не може да се смята за шпионско дело", заяви на свой  ред Мантуров.

Голямата новина от днешната среща е, че на 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България към Сърбия, съобщиха двамата министри. Петкова добави, че родния газопровод ще се нарича "Балкански поток".

В хода на преговорите днес е било изяснено, че руснаците ще помогнат за обновяването на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и че АЕЦ "Белене" не може да се строи без участие на "Росатом", независимо от това кой ще спечели конкурса за изграждането й.

Денис Мантуров обеща да подпомогне маркирането на българските горива. Двамата министри обявиха, че туризмът си остава от стратегическо значение за България. Предвижда се сътрудничество в селското стопанство, а тепърва ще се мисли за проекти за нови транспортни връзки между двете страни.

Междувременно РИА Новости съобщи, че Върховният административен съд на България е прекратил производството по избор на изпълнител за изграждане на тръбопровод, който ще получава газ от „Турски поток“. Така изпълнител остава консорциума, ръководен от саудитската компания „Аркад Инженеринг“, съобщава руската информационна агенция, цитирана от "Фокус".

Върховният административен съд отхвърли жалбата на консорциума „Газово развитие и разширяване в България“ с решение 741 от 2019 г. на Комисията за защита на конкуренцията и прекрати производството “, се казва в изявление на съда.

Отбелязва се, че решението е свързано с „липсата на воля за обжалване на решението в консорциума, което е установено във връзка с писмено искане от българския клон на Completions Development, който е член на консорциума“. Разработките са завършени с Руската тръбна металургична компания (TMK).

Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият - за доставките на страните от Южна и Югоизточна Европа (през България до Сърбия и Унгария). Стартирането е планирано преди края на 2019 г.

През януари "Булгартрансгаз" взе окончателно решение за изграждането на нов газопровод от границата с Турция до Сърбия, който ще получава газ от "Турски поток". Последва търг за резервиране на капацитет в новата система за транспортиране на газ, по време на който две компании, включително Газпром, резервираха 100 процента от бъдещите обеми за транзит на газ. България планира да завърши изграждането на балканския клон на „Турски поток“ до края на 2020 г., заяви председателят на българския парламент през юни.

През април компанията обяви, че консорциум, ръководен от „Аркад инженеринг“ с участието на италианската „Аркад ИББ“, стана победител в търга за проектиране и изграждане на газопровода. Консорциумът обеща да изпълни проекта до края на 2020 г. за 1,1 милиарда евро. Като алтернатива той предложи друг вариант: в рамките на осем месеца, тоест до края на тази година, за 1,29 милиарда евро. Резултатите от търга бяха обжалвани от втория му участник - „Газово развитие и разширяване в България“. Тази жалба беше отхвърлена във вторник от местния съд.

още от Енергетика