нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Леко поскъпване на петрола, докато инвеститорите чакат реакция от ОПЕК на освобождаването на резерви

Снимка: Getty images

Цените на петрола са сравнително стабилни в ранната търговия в четвъртък, тъй като инвеститорите изчакват реакцията на големите производители след решението на няколко страни, водени от САЩ, да освободят петрол от стратегическите си резерви в опит да охладят цените, предаде Ройтерс.

Към 8:35 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,13 долара, или 0,16%, до 82,38 долара за барел, следвайки спад от 6 цента в сряда. Цената на американският лек суров петрол WTI се повиши с 0,02 долара, или 0,03%, до 78,41 долара за барел, след като вчера загуби 11 цента.

„Освобождаването на петрол от стратегическите резерви засилва конкуренцията за контрол на петролния пазар сред най-големите производители в света“, коментират анализатори на ANZ.

„Не очакваме ОПЕК да стои безучастно, докато пазарът навлиза в критичен период“, добавят те.

Всички погледи сега са насочени към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с русия, известни като формата ОПЕК+, които ще се срещат следващата седмица, за да дискутират търсенето и предлагането на петрол.

„Смелият ход от страна на вносителите на петрол отвори широко отворена врата за ОПЕК+ да коригира надолу политиката си за доставки по време на срещата на 2 декември“, каза анализаторът на Rystad Energy Луиз Диксън.

Групата добавя по 400 хил. барела на ден към своите доставки от месец август насам, оттегляйки се постепенно от рекордните ограничения на производството, въведени миналата година заради пандемията от COVID-19.  ОПЕК+ ще се срещне на 2 декември, за да реши дали ще увеличи добива с още 400 хил. барела на ден през януари.

Високите цени на петрола допринасят за нарастващия инфлационен натиск. Според анализатори на Goldman Sachs освобождаването на петролни резерви от САЩ и други страни може да добави 70-80 млн. барела към пазара.  От ANZ посочват, че тези 70 млн. барела може да доведат до излишък на пазара.

още по темата
още от Енергетика