Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мартин Димитров изчисли колко ще струва създаването на Държавна петролна компания

Снимка: Getty Images

"Създаването на Държавна петролна компания е грешка и ще струва около 500 млн. лв.". Това заяви в ефира на bTV икономистът Мартин Димитров.

По думите му, у нас има най-много бензиностанции на 1 млн. души в целия ЕС или около 420 бензиностанции, при положение, че те са над 200 във Франция и Германия на 1 млн. души. 

"Проблемът е в достъпът до данъчно акцизните складове, не в броя на бензиностанциите. Трябва да се облекчи самата процедура по създаване на нов склад, те да бъдат регулирани, а обществени доставчици трябва да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп", каза още Димитров.

Според него единствената добра идея била да се използват държавните складове, но за жалост, не е достатъчна. 

"В законопроекта пише, че ако сте бизнесмен и искате достъп до данъчен склад и той ви бъде отказан, това, което трябва да направите, е да отидете в Агенция "Митници" и да се оплачете. И те едва ли не стават ново полицейско звено - отиват да разследват защо ви е отказан достъп. Само че една система, ако не работи автоматично, без да се налага участието на полицейско звено, така няма да стане. Държавата не трябва да участва в пазара на горивата, а да го регулира", коментира Димитров. 

още по темата
още от Енергетика