нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Масови фалити на енергийни доставчици във Великобритания

Getty Images

Рекордните цени на природния газ водят до масови фалити на енергийни доставчици във Великобритания, тъй като фирмите не могат да покриват разходите си при държавно определените от енергийния регулатор в страната цени. Нови две компании доставчици на енергия са изпаднали в несъстоятелност само тази седмица. По този начин общият брой на фалиралите във Великобритания дружества от бранша вече е 14 от началото на годината, предаде Гардиън.

Като основна причина за фалитите се посочва невижданият ръст на цената на природния газ, която се повиши повече от 2 пъти от лятото насам. В същото време енергийният  регулатор на страната Ofgem фиксира таван на стойността на енергията, която не позволява по-малките компании да останат на пазара. Прогнозите са, че в рамките на тази година от 70 енергийни компании във Великобритания ще останат само 20 от най-големите. Държавата обяви, че няма да осигурява финансова подкрепа на фалиращите доставчици. 

„Бяхме принудени да работим на загуба поради рекордните цени и тавана на крайните цени за потребител, определяни от регулатора. Правилата ни попречиха да покриваме разходите си“, коментират от една от двете наскоро фалирали компании - Pure Planet, която доставя единствено електричество от възобновяеми енергийни източници и е собственост на гиганта в областта на горивата British Petroleum. От другата фалирала тази седмица фирма Colorado Energy не коментираха изпадането в несъстоятелност.

От началото на годината общо над 2 млн. домакинства са били прехвърлени служебно към нов доставчик на енергия, тъй като досегашният им е фалирал.

Компаниите критикуват решението на правителството да не предостави никаква помощ за фирмите в сектора.

От регулатора пък коментират, че основният им приоритет е да защитят потребителите. От октомври средната годишна цена за енергийни доставки на едно домакинство в страната бе фиксирана на 1277 британски паунда, като до тогава сумата бе 870 паунда.

още от Енергетика