Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Държавата влиза и в петролния бизнес, ще прави верига бензиностанции

Снимка: Shutterstock

Създаване на Държавна петролна компания, която да управлява и верига бензиностанции, предлага финансовото министерство. Новото предприятие ще замени държавният петролен резерв и ще е под шапката на министерството на икономиката. Предвижда се то да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. В следващата една година компанията трябва да изгради бензиностанции на територията на цялата страна както в населените места, така и на основните пътни артерии. Те ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда, става ясно от разпространеното съобщение на финансовото министерство.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители.

Предвижда се също така държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители. 

Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство, съобщават от финансовото министерство. 

още по темата
още от Енергетика