нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Москва и Киев сключиха газов мир

Снимка: Shutterstock

Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от газови проблеми, което не можаха да разплетат през последните близо пет години. Протоколът, който бе обявен днес, предполага отказ от нови взаимни претенции, изтегляне на искове, изплащане от Газпром на близо 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж и споразумение по антимонополното дело срещу Газпром в Украйна, информира БТА.

Страните се споразумяха освен това за транзита на газ през следващите пет години и да обсъдят възможността за преки доставки на газ за Украйна през новата година. Президентът на Газпром Алексей Милер съобщи пред журналисти, че според протокола за газово сътрудничество Газпром и Нафтогаз Украйна ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните си претенции по действащите договори. Така ще бъде възстановен балансът на интересите на страните.

Той допълни, че споразумението предвижда отказ от нови претенции, изтегляне на арбитражни и съдебни искове, по които няма окончателни решения и плащане по приетото окончателно решение на Стокхолмския арбитраж. Уточнено бе, че става дума за изплащането на около 2,9 милиарда долара в срок до 29 декември. Газпром ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания Нафтогаз - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Уточни Милер, цитиран от ТАСС.

Организирайки транзита, Нафтогаз ще действа като агент на Газпром и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за пет години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

Газпром и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той. Шефът на Газпром допълни, че компанията ще подпише с правителство на Украйна споразумение, с което ще бъдат отменени претенциите на Антимонополния комитет на Украйна спрямо Газпром. Този документ трябва да бъдат подписан също до 29 декември. Претенциите на украинския антимонополен орган бяха за 171,9 милиарда гривни, включващи самата глоба и лихвите по нея. Според сегашния курс това са около 7,4 милиарда долара, уточни ТАСС.

още по темата
още от Енергетика