нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поевтиня на фона на засилването на долара

Снимка: Getty images

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, след като поевтиняването на облигациите доведе до поскъпване на долара. Засилиха се и очакванията, че след като котировките на черното злато се върнаха на равнищата си преди пандемията, предлагането на пазара ще се увеличи, предаде Ройтерс

Към 9:00 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,88 долара, или 1,32%, до 66 долара за барел, след като вчера котировките му спаднаха с 16 цента.Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,85 долара, или 1,34%, до 62,68 долара за барел, изтривайки печалбите, натрупани в четвъртък.

„Суровият петрол се оттегли умерено от скорошните си върхове на фона на анти-рисковите настроения, след като борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион последваха негативните резултати на Уолстрийт“, коментира Маргарет Янг, стратег от DailyFX.

Тя заяви, че разпродажбата на пазара за облигации води до поскъпване на долара и ръст на доходността. По-силните зелени пари правят деноминираните в щатски долари цени на петрола по-високи за страните, които купуват суров петрол с други валути.

Въпреки този спад, двата сорта са на път да завършат февруари с 20-процентов ръст, предизвикан от проблемите с добива в САЩ и оптимизма около възстановяването на търсенето заради ваксините.

Инвеститорите вярват, че насрочената за следващата седмица среща на Организацията на страните износители на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) ще доведе до ръст на предлагането на пазара.

още от Енергетика