нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпна след изненадващ ръст на запасите на САЩ

Снимка: Guliver / Getty images

Цените на петрола се повишиха в сряда, след като данните на Американският петролен институт показаха неочакван спад на запасите на САЩ, предаде Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 0,38 долара, или 0,68%,  до 56,29 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,38 долара, или 0,72%, до 52,99 долара за барел.

Американският петролен институт съобщи, че запасите на суров петрол в САЩ са намалели с 5,3 млн. барела през седмицата до 22 януари. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс очакваха ръст с 430 хил. барела.

Данните обаче показват, че запасите от бензин са се увеличили с 3,1 милиона барела, което е много повече от очакваното.

Запасите от дестилати, които включват дизел и горивото за отопление, са нараснали с 1,4 млн. барела в сравнение с очакванията за спад с 361 хил. барела.

След като достигнах многогодишни върхове в началото на годината, изглежда че ралито на петрола изгуби пара през последните седмици, отбелязват анализатори.

„Пазарните участници са в режим „изчакай и виж“. Те искат да разберат как ще се развият блокадите срещу разпространението на коронавируса през идните седмици и месеци, както и колко успешни ще бъдат страните в разпространението на ваксини“, коментира икономист от ING.

още от Енергетика