нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Петролът поскъпна въпреки освобождаването на резерви от САЩ

Снимка: Getty images

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда, след като инвеститорите продължават да са скептично настроени към ефективността на воденото от САЩ координирано освобождаване на стратегически резерви, пише Ройтерс.

Фокусът на инвеститорите вече е насочен към следващите действия на производителите на петрол от групата ОПЕК+

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,25 долара, или 0,30%, до 82,56 долара за барел, следвайки ръст от 3,3% във вторник. Цената на американският лек суров петрол WTI се повиши с 0,36 долара, или 0,46%, до 78,86 долара за барел, след като вчера напредна с 2,3%.

„Инвеститорите бяха разочаровани от малкия размер на съвместното освобождаване на петрол от Съединените щати и други страни“, коментира Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities.

„Освен това, координираните усилия на страните, потребяващи петрол, породиха опасения, че ОПЕК+ може да забави темпа на увеличаване на производството“, каза той, добавяйки, че вниманието на пазара сега е насочено към следващата среща ОПЕК+ на 2 декември.

САЩ обявиха във вторник, че ще освободят 50 млн. барела суров петрол от стратегическите си резерви в координирана акция, в която ще участват още Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Великобритания, чиято цел е да охлади цените на петрола, след групата ОПЕК+ многократно пренебрегна призивите за увеличаване на добива.

Премиерът на Япония Фумио Кишида каза в сряда, че правителството му ще освободи петролни запаси, без обче да дава подробности. Вестник „Никей“ съобщи, че Япония ще проведе търгове за около 4,2 милиона барела петрол от националните си запаси до края на тази година.

Анализаторите смятат, че ефектът върху цените на координираната акция вероятно ще бъде краткотраен на фона на годините на намаляващи инвестиции в петролния сектор и силно глобално възстановяване от пандемията COVID-19.

Координираното освобождаване може да добави около 70 милиона до 80 милиона барела суров петрол, докато пазарът очакваше най-малко 100 млн. барела, посочват анализатори от Goldman Sachs.

„Заплахата от повече доставки в краткосрочен план със сигурност създава изкуствено по-хлабав петролен пазар за следващите 1-2 месеца“, казва Луис Диксън от  Rystad Energy.

„Ходът на Джо Байдън и другите лидери обаче може просто да изтласка въпроса с доставките във времето, тъй като изпразването на хранилищата ще постави още по-голямо напрежение върху и без това ниските резерви от петрол“, добави той.

Сега вниманието на всички е насочено към Организацията на страните износителки на петрол, съвместно с Русия и други техни съюзници, известни като „ОПЕК +“, и начина, по който те ще реагират на това освобождаване, когато се срещнат на 2 декември.

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства каза във вторник, че не вижда логика производителят от Персийския залив да доставя повече петрол на световните пазари, когато всички показатели сочат излишък в доставките през първото тримесечие на следващата година.

още по темата
още от Енергетика