Затвори

Петролът в азиатската търговия поевтиня

Снимка: Shutterstock

Петролът леко поевтиня в азиатската търговия на фона на предпазливостта на инвеститорите преди евентуалната среща на ОПЕК+ тази седмица, предаде Ройтерс.

Министрите от петролния картел и партньорите им, обединени във формата ОПЕК+, обсъждат изтегляне на следващата среща, насрочена за 9-10 юни, със седмица по-рано, за 4 юни, според източници. Това е свързано с желанието на някои страни да бъде продължено действащото рекордно съкращаване на производствените квоти и след юни. 

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през юли понижи цената си с 13 цента или 0,04 на сто до 35,36 долара за барел.
Лондонският сорт Брент от Северно море поевтиня с 15 цента или 0,4 на сто до 37,69 долара за барел. Днес е първият ден, през който се търгуват контракти за август.

Цените на двата референтни петролни сорта през май отчетоха най-голямото месечно повишение от години, тласкани нагоре от свиването на добива на ОПЕК до най-ниското ниво от близо две десетилетия и очакванията за възстановяване на търсенето с отмяната на ограничителните мерки, наложени заради коронавируса.
 

още от Енергетика