нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Природният газ у нас може да поскъпне с повече от 3% през декември

Снимка: Shutterstock

Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор. 

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад във връзка с внесеното на 10 ноември заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец декември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 декември да бъде в размер на 96,14 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За сравнение през месец ноември утвърдената от регулатора цена е 93,19 лева за мегаватчас. 

Причината за повишението от почти 3 лева е, че прогнозата за декемврийските цени е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите са се повишили. Независимо от това цената за българските потребители ще бъде с около 35 процента по-ниска в сравнение с европейските борси, отчете Павлов.

От думите на Николай Павлов стана ясно още, че част от топлофикациите и крайните снабдители не са осигурили необходимите им количества газ за есенно-зимния сезон. Въпреки това "Булгаргаз" ще гарантира доставки и за тези дружества, за да няма проблем за крайните потребители.

Окончателното решение за цената на газа за декември ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 декември. 

още по темата
още от Енергетика