Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Притеснява ли се петролният бранш от бъдеща конкуренция с държавата?

Снимка: Shutterstock

Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара на горива чрез създаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. Това коментира в ефира на bTV председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ Живодар Терзиев.

По думите му, от бранша имат нужда да разберат какви ще бъдат целите на държавното предприятие. Проблем, обаче, щял да бъде малкият резерв в държавата от нефтени продукти. Терзиев изрази притеснения дали ще има лоялна конкуренция на пазара. 

„Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара. Аз нямам притеснения преди да прочетем целите. Всеки е добре дошъл, пазарът е конкурентен. Дали ще влязат двама, трима или петима играчи – досега не е било проблем“, каза той и допълни, че са готови да поканят държавната компания в асоциацията. 

Според Живодар Терзиев има три хипотези за създаването на държавна петролна компания. Първата е да се направят бензиностанции в малки населени места, където достъпът до гориво е ограничен. Втората е да се увеличи качеството и стандартът, а сивата икономика да се ограничи. "Така държавната компания ще се превърне във водеща верига сред клиентите, но това не винаги е свързано с ниски цени", коментира той. И третата цел, според него, е да се поддържат ниски цени на държавните бензиностанции. 

„Това предприятие трябва да се разгледа в две направления – търговия на едно и бензиностанции. Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на дори отрицателна стойност. Това обаче, няма как да се случи поне в следващите 12 месеца“, допълни Терзиев.

Председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ беше категоричен, че няма напрежение в бранша въпреки постоянните проверки през изминалите три месеца.

„В момента сме притиснати и това не е добре. Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лв. Пазарът се определя от търсенето. Последните 100 дни на пазара има доволно различни цени и предлагания“, каза още Терзиев.

 

 

още по темата
още от Енергетика