нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разкриха колко спечели "Газпром" от бурното поскъпване на синьото гориво

Getty Images

Приходите на Газпром от износ на газ за януари-ноември миналата година са се изстреляли повече от два пъти в сравнение със същия период на 2020 г. и възлизат на 47,02 милиарда долара. Сумата е разкрита в материалите на Федералната митническа служба (FCS) на Русия, съобщават руски медии

Физическият обем на износа на газ за този период нараства с 2,5% (до 186,8 млрд. куб.м). През ноември компанията е увеличила продажбите в чужбина с 3,1% спрямо октомври (до 14,3 млрд. куб. м). В стойностно изражение износът се е увеличил с 16,8 процента до 7,2 милиарда долара.

В предпоследния месец на миналата година средната експортна стойност на доставките на газ нарасна до 503,5 долара за хиляда кубически метра срещу 443,5 долара през октомври.

Приходите на компанията "Сахалин Енерджи" и "Ямал LNG" от износ на втечнен природен газ (ВПГ) също са се увеличили, но далеч с по-малък марж от 4,3 процента за януари-ноември 2021 г. до 6,76 млрд. Руската митническа служба също така отчита, че през януари-ноември Русия е увеличила износа на петрол в стойностно изражение с 49,5% до 99,404 млрд. долара. Приходите от доставки на електроенергия възлизат на 1,1 милиарда долара, което е 2,6 пъти повече в сравнение с 11-те месеца на 2020 г.

През септември 2021 г. редица евродепутати призоваха Европейската комисия да започне разследване срещу Газпром заради рекордното увеличение на цените на газа. Представители на Полша и балтийските страни поискаха да бъдат проучени действията на компанията, което според тях е провокирало бурният и продължителен ценови ръст.

още от Енергетика