нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Соларните панели могат да произвеждат енергия и през нощта

Снимка: Getty Images

Нова технология позволява на соларни панели да генерират енергия и през нощта, съобщи Sciencealert. Соларните панели са изключително полезна технология в нашите стремежи да преминем към възобновяема енергия, но те не могат да генерират електричество, когато е тъмно.

Нови иследвания предполагат, че би могло да се проектират панели, които да работят денонощно. 

При оптимални условия през нощта, специално проектирани фотоволтаични клетки биха могли да генерират една четвърт от енергията, която произвеждат през деня.

За да се постигне това, ще трябва да се включат термоизлъчващи клетки - устройства, които генерират енергия благодарение на радиационното охлаждане, където инфрачервеното или топлинното лъчение напуска клетката и произвежда малко количество енергия в процеса.

Терморадиационните клетки вече се тестват в области като производство, където се използват за преобразуване на отпадната топлина и всякакви високи температури, генерирани от двигател.

В случай на нощен слънчев панел, насочването на такава клетка към студеното нощно небе е начин да се използва този процес.

"Мислехме, какво ще стане, ако вземем едно от тези устройства и го поставим на топло място и го насочим към небето", казва инженерът по електрически и компютърни технологии Джеръми Мундай от Калифорнийския университет, Дейвис.

Следващата стъпка е да се разбере каква комбинация от материали и електроника може да произведе ефективен панел, който може да използва пространството като радиатор. 

"Обикновените слънчеви панели генерират енергия, като поглъщат слънчевата светлина, което причинява появата на напрежение в устройството и създава ток", казва Мундай. "В тези нови устройства, вместо това се излъчва светлина и токът и напрежението вървят в обратна посока, но вие все още генерирате енергия".

"Трябва да се използват различни материали, но физиката е една и съща."

Соларните ферми биха могли да произвеждат до 50 вата мощност на квадратен метър при идеални условия, според изчисленията на изследователите - увеличаване на производството на енергия с около 12 процента от соларни панели.

Това е идея, която няколко групи проучват. Миналата година видяхме експериментална система, създадена от изследователи от Станфордския университет, която също използва топлинния дисбаланс между нощното небе и Земята, за да генерира електричество от инфрачервено лъчение.

Въпреки че тази технология има дълъг, който да извърви, така че да е практически полезна - в момента Мундай и неговите колеги имат само прототипи в разработка - това е потенциално евтин начин за поддържане производството на енергия от слънчевите клетки 24 часа в денонощието.

още от Енергетика