Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Въгледобивната промишленост може никога да не се възстанови от кризата

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images)

Въгледобивната промишленост може никога да не се възстанови от икономическите последствия, причинени от пандемията, но това, от друга страна може да не е чак толкова лоша новина на фона на усилията на света да пренареди целите си и да преориентира дейността си към свят с по-малко вредни емисии във въздуха.

За първи път официалната енергийна статистика от правителството на САЩ показва, че възобновяемите енергийни източници са на път да генерират повече електроенергия от въглищата за цялата 2020 г., съобщава Sciencealert.

През април миналата година, докато част от въглищните централи спряха дейността за планови ремонти, Щатите постигнаха този основен екологичен момент, който вероятно дори не сте забелязали. Но през 2020 г. на фона на глобална пандемия почти всичко е обърнато на главата надолу, включително начинът, по който произвеждаме и консумираме енергия.

Докладът на Американската администрация за енергийна информация (EIA) прогнозира, че страната ще генерира 5 процента по-малко електрическа енергия през 2020 г., което води до исторически спад на въглеродните емисии с 11 процента.

Всъщност през следващите месеци EIA очаква американското производство на въглища да спадне с близо 25 процента и този път може да не се възстанови на нивата от  преди пандемията. От EIA са почти сигурни, че въглеродните емисии на страната отново ще се увеличат, но само с около 5 процента.

През 2021 г. се очаква потреблението на въглища да се възстанови с около 10 процента, докато природният газ и възобновяемите енергийни източници ще запълват празнотите на въглищната индустрия.

Това са само прогнози, разбира се, но тъй като вятърът и слънчевата енергия стават по-достъпни от всякога, EIA смята, че ще има 11-процентово увеличение на производството на електроенергия именно от възобновяеми източници.

"Въпреки че EIA очаква възобновяемата енергия да бъде най-бързо развиващият се източник за производство на електроенергия през 2020 г., последиците от икономическото забавяне, свързано с COVID-19, вероятно ще засегнат новите натрупвания на производствени мощности през следващите няколко месеца", се казва в доклада.

EIA очаква електроенергийният сектор да добави 20,4 гигавата нови мощности от вятър и 12,7 гигавата от слънчева енергия през 2020 г. 

По-просто казано, алтернативите на въглищата стават все по-евтини и по-конкурентни. Толкова много, че някои експерти смятат, че настоящата пандемия е последната стъпка към изкореняването на това изкопаемо гориво.

Роб Джаксън, който е председател на Global Carbon Project смята, че въглищата никога повече няма да достигнат своя връх.

"Последиците от Covid-19 ще намалят въглеродните емисии толкова много през тази година, че индустрията никога няма да се възстанови, дори при непрекъснато развитие в останалата част от света", каза той.

"Сривът в цените на природния газ, рекордно евтината слънчева и вятърна енергия, както и проблемите, свързани с климата и здравето оказват трайни последици върху начина, по който индустрията действа", допълни Джаксън.

Когато става дума за изкопаеми горива, въглищата са най-големият източник на емисии от въглероден диоксид, а въздействието му върху замърсяването на въздуха и общественото здраве е пагубно.

Само този месец нови компютърни симулации установиха, че в почти всички региони на света разходите за премахването на въглищата от индустрията не са нищо в сравнение с бъдещите ползи за здравето и околната среда.

Авторите на тези модели установяват, че ако всички страни се отклонят от използването на въглища, ще бъдем на половината път към нашите цели за ограничаване на глобалното затопляне.

още от Енергетика