Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

За първи път от 75 години САЩ са изнесли повече петрол, отколкото са внесли

Shutterstock

Съединените щати за първи път от 75 години са изнесли миналата седмица повече петрол и петролни продукти, отколкото са внесли, сочат данни на Американската агенция за енергийна информация, цитирани от Блумбърг и Франс прес.

Миналата седмица САЩ са продавали с 211 000 барела петрол и петролни продукти повече на ден, отколкото са внасяли.

Отчитайки продължаващата силна нестабилност на петролните пазари агенцията прогнозира, че в бъдеще САЩ ще купуват повече черно злато, отколкото ще продават.

През 2018 година вносът е надхвърлил износа средно с 3 милиона барела на ден, а през 2005 година показателят е достигнал пик от над 12 милиона барела на ден.

След петролния шок от 1973 година САЩ се опитват да намалят зависимостта си от вноса на петрол, като например през 1975 година е въведена забрана за износ на американски петрол.

Бумът на шистовия петрол обаче преобърна нещата, отбелязва АФП.

От 2000 година насам страната се възползва от нови техники на хидравлично разбиване и хоризонтално сондиране, за да разработва нови находища. Кладенците станаха все по-многобройни в Тексас, Ню Мексико, Северна Дакота и Пенсилвания.

Сега САЩ добиват средно 11,7 милиона барела на ден.

Така Съединените щати могат лесно да съперничат на Русия, която според Международната агенция за енергия (МАЕ) през октомври е добивала по 11,4 милиона барела на ден, а Саудитска Арабия - по 10,75 милиона барела на ден.

По данни на американската енергийна агенция износът на суров петрол се е увеличил през седмицата, приключила на 30 ноември, до 3,2 милиона барела на ден, а на рафинирани продукти - до 5,85 милиона барела на ден.

В същото време вносът на петрол е намалял до 7,22 милиона барела на ден, а на рафинирани продукти - до 1,62 милиона барела на ден.

Рафинериите в САЩ имат по-ниски оперативни разходи от други рафинерии по света поради ниските цени на тока и природния газ, отбелязва АФП.

А благодарение на масовия добив на шистов газ САЩ отново станаха през 2017 година нетен износител на природен газ за първи път от 60 години.

Големият приток на американски петрол на световния пазар усложнява положението за другите петролни гиганти, които се опитват да задържат предлагането, за да спрат спада на цените.

Във Виена днес е вторият, заключителен ден от срещата на ОПЕК с другите страни производителки на петрол, сред които Русия, на която се очаква да бъде взето решение за намаляване на добива на петрол. Вчера членовете на картела не успяха да постигнат компромис по условията за такова понижение на производството.

още от Енергетика
27
Четвъртък
Февруари