нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България е на последно място в ЕС по използване на интернет

Снимка: Shutterstock

87% от хората в Европейският съюз на възраст между 16-74 г. казват, че са използвали интернет в последните три месеца. Това показва ново проучване на Европейската статистическа служба Евростат за 2019 г.

България е на последно място в ЕС, като у нас само 68% от анкетираните са заявили, че са ползвали интернет поне веднъж през последните три месеца. Пред нас са Румъния (74%), Португалия (75%), Италия и Гърция (по 76%).

В другия край на класацията на Евростат са Швеция (98%), Дания (97%), Люксембург, Холандия и Обединеното кралство(по 96%).

Като цяло потреблението на интернет продължава да расте, като през 2007 г. само 57% от хората в ЕС, на които е бил зададен този въпрос, са отговорили с „да“, докато през 2013 г. резултатът е бил 75%.

Европейците използват интернет най-много за изпращане и получаване на имейли (75% от анкетираните), търсене на информация за стоки и услуги (68%), размяна на мигновени съобщения (67%), онлайн новини (63%). Повече от половината европейци използват интернет за банкиране (58%), участие в социални мрежи (58%), търсене на здравна информация (55%), слушане на музика (53%) и провеждане на телефонни и видео разговори (52%). Малко под една трета (30%) ползват интернет за качване на оригинално съдържание на уебсайтове, 23% го ползват за учебни дейности, а 20% за продажба на стоки и услуги.

още от ЕС