Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

EЦБ готова да разшири спасителния план при нужда  

Снимка: Guliver / Getty images

Мерките, предприети от Европейската централна банка в отговор на кризата с коронавируса, са достатъчни и ефективни, но ако има нужда банката е готова да направи повече. Това заяви днес членът на Управителния съвет на ЕЦБ Иняцио Виско.

На фона на натиска върху европейската икономика от пандемията от COVID-19, ЕЦБ прие редица мерки за икономическо стимулиране, включително програма за изкупване на ценни книжа за 750 млрд. евро.

„Наборът от предприети мерки е ефективен за намаляване на напрежението. Вярваме, че те са достатъчни, но сме готови да предприемем повече, ако е нужно“, казва Виско пред италианският ежедневник "Ла Стампа".

Той добавя, че EЦБ е готова да увеличи размера на спасителния си план, както и да промени неговия състав и продължителност във времето.

„Ще направим каквото е необходимо, за да гарантираме доброто функциониране на финансовите пазари и паричната политика на всички в Еврозоната“, казва още управителят на централната банка на Италия.

По отношение на т.нар  „коронаоблигации“ – общи облигации на страните от Еврозоната, използвани за ограничаване на негативните последици от коронавируса върху икомиката, Виско казва, че е от ключово значение бързо да бъде създаден инструмент, който да позволи на блока на единната валута да стартира фаза на "възстановяване".

Очаква се тази седмица Европейската комисия да представи инструмент за Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) за борба срещу негативните ефекти от пандемията, заяви вицепрезидентът Валдис Домбровскис

Италия, която наскоро задмина Китай по общ брой на смъртните случаи, свързани с коронавируса, е най-тежко засегната страна в Европа, като миналата седмица източници на Ройтерс заявиха, че министерството на финансите в страната прогнозира 3-процентово свиване на икономиката през 2020 г.

„Последиците от епидемията за италианската икономика през тази година ще бъдат високи, но предприетите мерки ще ограничат нейната сила и продължителност“, казва Виско.

още по темата
още от ЕС