ЕС добавя Каймановите острови към списъка си с данъчни убежища

Снимка: Guliver / Getty images

27-те страни членки на ЕС ще добавят към черния си списък с данъчни убежища Каймановите острови, които са задморска територия на Великобритания. Това съобщи европейски източник пред Франс прес, две седмици след излизането на Великобритания от ЕС.

Посланиците на страните от ЕС решиха вчера да поставят в черния списък тази територия, разположена в Карибския регион. Решението им трябва да бъде потвърдено от министрите на финансите на ЕС на заседанието им в Брюксел следващия вторник.

Информираният източник от Брюксел уточни, че към списъка могат също така да бъдат добавени други страни или юрисдикции, без обаче да посочва конкретни имена.

Той добави, че някои страни са изразили резерви относно решението за поставяне на тези страни в черния списък.

За да се включат страни в черния списък е необходимо съгласието на всички членки на ЕС, заяви източникът, добавяйки, че е възможно до заседанието във вторник страните, които се противопоставят, да променят решението си, предаде БТА.

В черния списък на ЕС в момента влизат осем страни и юрисдикции: Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату.

Каймановите острови са първата задморска британска територия, която е включена в черния списък на ЕС. Според информирания източник от ЕС основната причина за това е че не са осъществени необходимите реформи, обещани на Брюксел преди края на 2019 година.

ЕС упреква Каймановите острови, че имат законодателство, което улеснява създаването на офшорни структури.

Черният списък на ЕС беше приет на 5 декември 2017 година и е първият в историята на Евросъюза. Той беше съставен след няколко скандала, сред които Панама пейпърс (Panama Papers) и ЛюксЛийкс (LuxLeaks), с цел да се засили борбата срещу укриването на данъци от мултинационалните компании и големите милиардери.

Санкциите срещу страните в черния списък са доста ограничени: предвидено е просто замразяването на европейските фондове, които те биха могли да получат.

още от ЕС